Kenth Engström såg grundstötningen. Foto: SVT

Tidigare fartygshaveri på samma plats

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens grundstötning inträffade på samma ställe som en pråm välte för ett drygt år sedan. Kenth Engström som bor på gården intill blev vittne till bägge händelserna.

Kenth Engström var ute och matade hästarna när hans hundar reagerade på ett ljud från älven. När han gick för att se efter vad som hänt fick han se ett fartyg som stod mer eller mindre på land på andra sidan älven.

– De hade slagit på motorerna på full back så det lät ordentligt, säger han.

Haverierna i Göta älv

Läs också: Lastfartyg på grund i Göta älv

Det är andra gången som Kenth Engström blir vittne till ett fartygshaveri just här. I november 2015 välte en pråm och drog med sig en bogserbåt runt. Pråmen var ute för att förstärka erosionsskyddet i Göta älv. Det verkar dock inte vara erosion som bidragit till olyckorna på platsen.

Flera grundstötningar

Olyckan med pråmen har utretts av Statens haverikommission som konstaterar att fartyget var felaktigt lastat, vilket gjorde det extra känsligt för motström. Och torsdagens olycka tyder enligt Sjöfartsverket på tekniska problem.

Även den grundstötning som inträffade för två veckor sedan vid Lilla Edet tros ha orsakats av tekniska bekymmer, uppger Sjöfartsverket. Utredningen är dock inte färdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haverierna i Göta älv

Mer i ämnet