Foto: SVT

Över 1.000 demonstrerade mot frihandelsavtal

Publicerad

Snart väntas EU behandla CETA, ett av två ifrågasatta frihandelsavtal mellan EU och Nordamerika. Avtalen har skapat protester och i dag demonstrerade tusentals personer runt om i Europa. I Göteborg samlades drygt 1 000 personer på Järntorget.

På flera platser i Europa demonstrerades det under lördagen. I Göteborg samlades människor på Järntorget för att gemensamt tåga mot Gustaf Adolfs torg.

Det handlar om TTIP och CETA, frihandelsavtal mellan EU och USA och EU och Kanada, som väcker kritik och CETA väntas behandlas av EU:s ministerråd för handel i nästa vecka.  

Förhandlingar om frihandelsavtal

Politisk makt

– Vi är väldigt bekymrade över de här avtalen. Frihandel är ett positivt ord men det handlar inte om det utan om att stora multinationella företag vill ha politisk makt. Och det vill vi motverka, säger Göran Andersson från organisationen Jordens vänner som är huvudarrangör av dagens demonstration. 

Förutom miljöorganisationer deltog fackföreningar i demonstationen. Och även privatpersoner. 

– Det jag är kritisk mot är att stater kan stämmas om man ändrar miljölagar eller demokratiska lagar för att det hindrar ett företag från ökad vinst. Där står jag på den demokratiska sidan, säger Inga Alander. 

Gemensam standard

Klubbas avtalen skulle det till exempel kunna innebära gemensamma standarder för produkter, för att underlätta handel och investeringar.

Förespråkare för avtalen talar om fler jobb, en gemensam marknad för miljontals konsumenter och tillväxt i Europa och Nordamerika.

Kritiker anser dock att de långtgående avtalen skulle ge företag för stort inflytande och rätt att stämma stater för uteblivna vinster och att värden som djurskydd, konsumentskydd, välfärd och demokrati då får stå tillbaka.

– Det vet vi redan att det finns länder i världen som har blivit stämda för att de anses ha försvårat för de multinationella företagen att sälja sina produkter, säger Anna Hay.

Helig demokrati

– Vi människor som lever här vill inte ha handelsavtal som hotar vår miljö, jord, välfärd och människor, säger Heidi Hay.  

Det pratas om tillväxt och fler jobb i och med de här avtalen. Är inte det godtagbara argument?

– Om man granskar analyserna på avtalen så ser man att tillväxten egentligen är försumbar. Och för den lilla osäkra delen så byter vi en stor del demokrati. Och vi ska inte börja förhandla med demokratin. Den är helig, säger Göran Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet