Nya samtal om EU-avtal med Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Interna belgiska förhandlingar fortsätter för att nå en lösning kring tvisten om EU:s frihandelsavtal med Kanada, Ceta.

Enligt Belgiens utrikes- och handelsminister Didier Reynders återstår ”inte mer” än en eller två saker att reda ut i diskussionerna mellan den federala regeringen och de Ceta-ovilliga i landsdelen Vallonien.

– Även om vi gjort framsteg på många områden så återstår två viktiga ämnen och om vi inte kan hitta en lösning så blir det ingen lösning, säger i sin tur den vallonske regeringschefen Paul Magnette enligt AFP.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Parterna möttes klockan åtta i Bryssel i morse, men väntas pausa under dagen då såväl Magnette som premiärminister Charles Michel ska delta i begravningen av förre talmannen Roger Lallemand, som avled i förra veckan.

Bland övriga EU-länder lever samtidigt hoppet fortfarande om att Kanadas premiärminister Justin Trudeau ska kunna komma till Bryssel i morgon för att formellt godkänna Ceta.

– Jag hoppas fortfarande att Belgien ska bevisa att de är mästare på att nå kompromisser. Fortfarande är det möjligt att få till ett toppmöte i morgon, sade EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg i morse.

Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

EU-kommissionen hoppas nu att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande är planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tänkt göra den 27 oktober. För parlamentets del väntas en omröstning tidigast i december.

I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förhandlingar om frihandelsavtal

Mer i ämnet