På Ruag Space i Göteborg jublade man

Uppdaterad
Publicerad

På Ruag Space i Göteborg, som leverererat en del av tekniken till satelliten Rosetta, jublade man över den lyckliga landningen på kometen 67P.

Strax efter 17 landade landningsfarkosten Philae från satelliten Rosetta på kometen  67P  efter att ha varit på väg genom rymden i tio år.  På Ruag Space i Göteborg, som levererat en del av tekniken, följde uppåt 200 personer landningen med spänning och jublet bröt lös när landningen lyckats.

Det är första gången i mänsklighetens historia som vi landar på en komet, och denna lilla komet, bara fyra km bred,  befinner sig väldigt långt bort,  510 miljoner kilometer från jorden.

Västnytts årskrönika 2014

Det kritiska momentet var när de tre benen ställde sig på kometens yta och eftersom kometens dragningskraft är minimal så skulle landaren omedelbart skicka ut harpuner som skulle haka fast landaren vid kometen. Men senare på onsdagskvällen kom uppgifter om att det fanns indikationer på att harpunerna kanske inte avlossats.

Medan satelliten Rosetta fortsätter cirkla runt kometen ska landaren förhoppningsvis stå kvar och fotografera och samla ihop data som via satelliten sänds vidare till jorden.

Torbjörn Hult, chefsingenjör på Ruag Space , var mycket nöjd.

– Det är alltid skönt när det går bra!

Han började jobba med Rosetta-projektet redan 1996 på företaget som idag heter Ruag Space.   Ruag Space har levererat styrdatorer som bland annat innehåller ”väckarklockan” som väckte datorn i januari i år efter att satelliten varit på väg i rymden sedan uppskjutningen 2004. Ruag Space har även levererat massminne, antenner och separationssystem till satelliten.

Nu ser han fram emot att insamlade data från kometen börjar sändas ner till jorden.

– Har man tur hittar man något avancerat kolväte eller till och med någon aminosyra, men troligtvis är det bara lite kolväten, säger Torbjörn Hult.

Genom att studera kometen hoppas man få mer information om hur det gick till när vårt solsystem bildades för cirka 4,5 miljarder år sedan.

Det är dyrt att skicka satelliter till kometer, projektet har kostat 12 miljarder kr , och finansieras av den europeiska rymdorganisationen ESA med samarbetspartners. Nu hoppas man att satelliten ska fortsätta att sända hem data i minst en månad men i bästa fall ett helt år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet