PayPals Mårten Barkman om fejk-konton

Uppdaterad
Publicerad

– När man hanterar folks pengar är man mål för bedragare, säger PayPals vd, säger Mårten Barkman, vd för PayPals svenska filial.

Många tips som kommit in till Blocketbluffarna handlar om falska PayPal-konton. Bland annat har vi berättat om Lovisa som blev lurad på sin märkeshandväska.

– Först vill jag säga att det är jättetråkigt för den här personen som blivit av med sin väska, säger Mårten Barkman, vd för PayPals svenska filial.

Blocketbluffarna

”Säker transaktion”

PayPal är en betalningstjänst på nätet som går ut på att man sätter in pengar på ett konto som mottagaren sedan kan få ut. Man behöver därmed inte avslöja bankkontonummer eller uppge betalkortsnummer.

– Vi känner både säljare och köpare innan de träffas, vi kan därmed garantera en säker transaktion, säger Mårten Barkman.

Att använda fejkade PayPal-konton är ett sätt som bedragare har använt i många år. Vår granskning visar att detta fortfarande är ett problem.

– PayPal står för trygghet – det är just det som bedragare vill utnyttja.

”Mål för bedragare”

Han tycker det är bra att SVT Nyheter Väst lyfter frågan kring falska konton och bedragare. Han ser det som ett globalt branschproblem.

– När man hanterar folks pengar är man mål för bedragare, säger han.

– Vi kan inte själva lagföra personer utan jobbar tillsammans med polismyndigheten. Det vi kan bli ännu bättre på är att lyfta fram de här frågorna.

Fakta/Så skyddar du dig

– Kontrollera avsändarense-postadress

– Klicka inte på länkar i mejl för att logga in påditt PayPal-konto.

– Logga in på ditt konto för att titta på dinatransaktioner. Om du till exempel ska sälja något och inte kan sebetalningen där – då ska du inte skicka varan.

Källa: PayPal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet