Petter Ekström körde rakt in i koflocken Foto: Privat

Petter, 20, körde rakt in i koflocken

Uppdaterad
Publicerad

Petter Ekström tvärnitade – men hann inte stanna. Bilen körde rakt in i koflocken. När räddningstjänsten kom till platsen körde också de rakt in i flocken – totalt dog 37 djur.

– Om kossan krossat vindrutan hade jag inte varit på jobbet i dag, säger Petter.

Petter Ekström bor i Tidaholm och var på väg hem från jobbet i garaget i Tibro. När han passerat Hjo var det en mötande lastbil som slog på helljuset.

– Jag visste inte varför han blinkade. Efter smällen förstod jag att han ville varna mig.

Färden fortsatte några hundra meter. Det var sent på söndagskvällen och mörkt ute. Rätt som det var stod det en flock med kor mitt på vägen.

– Jag tvärnitade men hann inte bromsa mycket, säger Petter, som också berättat sin historia för Skövde Nyheter.

”Flög upp över huven”

Petter Ekström körde i 70-80 km/h. Bromssträckan hade behövt vara längre. Det fanns inte heller några möjligheter att styra undan då korna täckte hela vägen. Olyckan var ett faktum och bilen körde rakt in i flocken.

– En ko tog rejält rakt på. Hon flög upp över huven och över rutan, berättar Petter.

Ögonblicket när det smällde, vad tänkte du då? 

– Bara den inte krossar rutan. Det var i stort sett vad jag hann tänka. Kossan vägde en del och om den krossat vindrutan och åkt in i bilen hade jag inte varit på jobbet i dag. 

Hur gick det för dig?

– Helt oskadd. Det låter otroligt men jag gick ur bilen som ingenting. Jag kände att det hade ryckt lite i bältet, men inte mer. Jag hade en jävla änglavakt.

Över 30 kor dog

Ambulanspersonalen undersökte Petter Ekström på plats och beslutade att han inte behövde åka in på sjukhus. 

En kort stund senare anlände räddningstjänsten. Då hade korna rört sig någon kilometer bort längs vägen och olyckan var framme än en gång. Totalt 37 kor dog efter att räddningstjänstens fordon kraschat rakt in i flocken.

– Vi förstår inte hur det kunde hända. Korna befann sig fyra kilometer från sin hage. Det är helt absurt, sa djurens ägare Thomas Berglund till SVT Nyheter Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.