Foto: TT/SVT

Polischef till attack mot ledarskribent

Uppdaterad
Publicerad

Rättssamhället har havererat och någon annan än polisen styr i Biskopsgården, skriver Adam Cwejman i en ledare i Göteborgs-Posten. Men Klas Friberg, regionpolischef i Väst, håller inte med. – Det slår tillbaka mot medarbetarna som redan gör ett bra jobb, säger han.

I ledaren som publicerades i Göteborgs-Posten beskriver Adam Cwejman ett svagt rättssamhälle i delar av landet och efterlyser andra polisiära metoder än de som finns i dag i jakten på gängkriminalitet. Han exemplifierar med New York-polisens arbete i brottsintensiva områden, så kallade ”hotspots”.

”Polisens strategi i New York förvandlade staden från en av landets farligaste till en av de tryggare på bara två decennier. Men därutöver tog de lokala makthavarna ett ordentligt politiskt ansvar för utvecklingen. Något liknande kommer att behövas i Göteborg”, skriver Cwejman.

Pojke dödad av handgranat

Men Klas Friberg anser att polisen redan arbetar så.

Arbetar med hot spots

– Det är en bra metod som används inte minst i utsatta områden i Göteborg. Vi kan naturligtvis göra det mer och bättre men att få kritiken mot sig när vi redan gör saker är inte bra, säger han.

Cwejman konstaterar vidare att insatser av det slaget skulle kräva intensiv polisiär närvaro och snabba utredningar i samverkan med sociala myndigheter.

”Det är knappast något polisen mäktar med i dag. Visserligen kan man utreda allvarliga begångna dåd, men att arbeta långsiktigt och preventivt tycks vara bortom dagens kapacitet. Det märker de boende i Biskopsgården”.

– Jag tycker att det finns okunskap i skrivningen om vad vi gör och inte gör. Det slår tillbaka mot medarbetare som gör ett fantastiskt bra jobb därute och det är något jag vill att de forstätter att göra, säger Klas Friberg som även hänvisar till det samarbete mellan polisen och kommunen som redan pågår och ska skapa mer trygghet i utsatta områden. 

Havererat rättssamhälle

Vidare menar Cwejman i sin ledararikel att rättssamhället fullständigt har havererat och att det inte är polisen utan någon annan som styr i Biskopsgården.

Under onsdagen berättade SVT Nyheter Väst att den familj vars lägenhet exploderade natten till måndagen tidigare hade mottagit hot. Det visste polisen men vidtog inga åtgärder. 

Ett barn dör i en explosion utan att polisen insett att det kunde ske. Har ni verkligen koll?

– Ja det är klart att det är ett misslyckande när någon dör. Vi gör kontinuerligt risk- och hotbedömningar och någonstans har det gjorts en bedömning här som jag varken kan eller vill gå närmare in i detalj på, säger Klas Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke dödad av handgranat

Mer i ämnet