Foto: SVT

Polisen: ”Behöver inte vara ett brott”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västra Götaland uppger för Västnytt att det inte behöver vara olagligt att ta betalt för en plats att tigga på.

Polisen uppger att de inte har fått in några polisanmälningar som gäller betalningar för platser att tigga på och säger samtidigt att det inte är självklart att det är brottsligt.

– Om man utövar ett tvång eller hot i samband med att man tar ut den här avgiften skulle det definitivt kunna bli olagligt. Men om det ingår andra servicear i det, att man blir körd till platsen eller att den som hyr ut lovar att det inte dyker upp andra tiggare på platsen är det betydligt svårare att konstatera att det skulle vara olagligt, säger Erik Nord, operativ chef för Polisen i Västra Götaland.

EU-migranter i västsverige

En splittrad bild

Trots att de inte har fått in polisanmälningar säger Erik Nord att de har fått indikationer på att det förekommer.

– Det är framförallt från media och vi har sett att Stadsmissionen har gått ut med uppgifter. Vi hade också besök av en rumänsk polis. Hon skulle egentligen titta på trafficking för sexuella ändamål men pratade även med rumänska tiggare som var här. Hon gav också styrka åt att det är en splittrad bild. Några verkar sköta sig helt själva medan andra ingår i någon form av sammanhang där de har telefonkontakt med varandra eller liknande. Men just den omständigheten att man finns i ett sammanhang konstruerar inte heller ett brott, säger Erik Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet