Poliser vid avspärrningen där två män har dödades i en skottlossning i Västra Frölunda i Göteborg i slutet på oktober. Foto: TT

Polisen larmar: Allt fler ostraffade unga med i gäng

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler yngre och ostraffade ungdomar går med i stadsdelsgängen i Göteborg, enligt polisen.

– Man misstänker kanske inte att en ostraffad person plötsligt slänger en handgranat, säger polismästare Robert Karlsson.

Polisen i Göteborg slår nu larm om att de ser hur allt fler yngre och tidigare ostraffade personer förekommer bland gängen och i kriminella sammanhang. Både som förövare och som offer.

– Det verkar som om den kriminella karriären har tryckts ihop. Man går från relativt okänd i de här sammanhangen till att begå väldigt grova våldsbrott. Tidigare såg vi att det var etablerade kriminella som var beredda att ta till väldigt grovt våld och nu ser vi ganska oetablerade unga människor som är beredda att göra samma sak, säger Robert Karlsson som är chef för utredningsenheten i region Väst.

Skottlossningar i Göteborg

Vad beror det här på? Har gängen blivit en norm? 

– Det vet jag inte men för vissa som lever i och umgås i den här miljön så kan det vara ett naturligt steg. Och vill man gärna göra det, så kan man bli utnyttjad att utföra väldigt grova brott.

Robert Karlsson, polismästare och chef på utredningsenheten region Väst. Foto: Cecilia Hedquist, SVT.

Robert Karlsson har inga siffror eller statistik att stödja sig på men menar att det är en bild som han och flera andra med honom har. Som exempel nämner han dubbelmordet i Västra Frölunda för ett par veckor sedan då två bröder sköts till döds på en innergård.

– En 16-åring, han går i nionde klass, och en 20-åring som avrättas på gängmanér. De var ostraffade och okända av polisen. Det är oacceptabelt.

Läs mer: ”Föräldrar måste ta större ansvar”

”Fler behöver ta ansvar”

Robert Karlsson menar att polisen gör vad de kan men att ansvaret ligger hos många fler än bara hos dem. Hos individerna själva, föräldrar, socialtjänst, skola med flera.

– Polisen kommer ofta in väldigt sent när ett grovt våldsbrott har inträffat. Man kan jämföra med sjukvården. Om man opererar en hjärtsjuk patient som dragit på sig övervikt och annat under flera år så är det ju inte den opererande läkarens fel om patienten inte överlever. Polisen är ofta en nödlösning som kommer in när alla andra samhällssystem gått sönder. Det är väldigt svårt att rehabilitera en 25-åring som är grovt kriminell och varit det länge.

Men polisen har ju ett förebyggande ansvar också? 

– Ja, vi jobbar förebyggande men våra resurser räcker inte till allt.

Robert Karlsson efterlyser nu en förändring i systemet för att kunna fånga upp de ungdomar som riskerar att hamna i kriminella sammanhang mycket tidigare.

– Vi behöver bygga en svensk modell för att förhindra rekryteringen in i de här gängen. Den måste bli kraftfullare, långsiktigare och uthålligare.

Oro för våld i Biskopsgården

På Vårväderstorget är det grått och det är kallt i luften just i dag. Polisen Martin Arkdal hälsar på de handlare han passerar vid borden som står uppställda på torget.

Martin Arkdal, gruppchef på områdespolisen på Hisingen. Foto: Cecilia Hedquist, SVT.

– Det finns olika delar av Biskopsgården. Det finns å ena sidan en stor problematik med grova våldshandlingar här i området och där många är oroliga för att det ska ske nya våldshandlingar. Å andra sidan så ser jag också allt det goda som sker här med olika idrottsföreningar och frivilliga som kämpar med att engagera ungdomarna så att de inte ska hänga på torgen på kvällarna. Många trivs här i området också.

Martin Arkdal är gruppchef för områdespolisen på Hisingen och han berättar om polisens jobb i Biskopsgården och andra utsatta områden. Att de samverkar med socialtjänst, skola och stadsdelen för att öka tryggheten.

– Trots det arbetet som sker så finns det ungdomar som faller in i kriminalitet och tas upp i de här konstellationerna. Så det är klart att man skulle vilja göra ännu mer. Vi gör det vi kan med de resurser vi har.

Vänner blir dödsfiender

Stadsdelsgängen som existerar i flera områden, inte bara i Biskopsgården, har sällan den ”traditionella gängstrukturen” med en uttalad ledare och en fast hierarki. Här handlar det mer om löst sammansatta konstellationer som snabbt kan ändras, berättar Martin Arkdal.

– Några som varit kompisar förra veckan kan i nästa stund vara dödsfiender av någon anledning och byta till en annan konstellation. Det här försvårar vårt arbete. Det blir svårt att förutse vad som ska hända eftersom det handlar om korta, snabba och många gånger impulsiva handlingar.

Håller du med om att de som ingår i gängen blir allt yngre?

– Vi ser båda väldigt unga individer och många äldre som varit med länge som rör sig i de här kretsarna. Det som vi ser mest av är narkotikahandeln och där kan det vara väldigt unga personer inblandade, kanske i femtonårsåldern.

Fakta

Skjutningar Göteborg – skadade och döda

År: Skjutningar, Antal döda, Antal skadade 

2013: 56, 8, 31 

2014: 50, 4, 20 

2015: 31, 7, 27 

2016*: 35, 5, 9 

(*t.o.m.161120)

Döda i samband med explosioner

2015: 4 döda i bilbomb

2016: 1 död efter handgranat kastats in i lägenhet

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet