Tränaren Tito Rojas. Foto: Cecilia Hedquist, SVT.

”Föräldrar måste ta större ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmar om att allt fler unga ostraffade går med i gäng. En väg ur kriminaliteten kan vara idrotten men man klarar det inte utan hjälp.

– Ansvaret ligger hos föräldrarna men när de sviker och inte orkar bära sin roll så måste samhället träda in, säger tränaren Tito Rojas.

– Var inte rädda för att ta i varandra, killar. Det bästa som finns är när en kompis kramar en. Kom igen nu!

Uppmaningen hörs inifrån Jättestensskolans gymnastikhall i Biskopsgården i Göteborg. Killarna i fotbollslaget Santos Cruz Azul, födda -00 och -01 skrattar och några gör som tränaren Tito Rojas insisterar och kramar lagkompisen bredvid.

Skottlossningar i Göteborg

– Det är viktigt att få in ungdomarna i någon typ av aktivitet så att de träffar de rätta människorna. Det är så himla lätt i den här stadsdelen att de rekryteras till allt möjligt annars, säger Tito Rojas och syftar på de olika gängkonstellationerna som finns i stadsdelen.

Tito Rojas beskrivs av många som en eldsjäl. Han har bott och verkat i Biskopsgården i många år och i flera olika roller: som lärare, fritidsledare och tränare för att bara nämna några. Han har sett hur ungdomar hamnar i kriminalitet och han känner många av de som fallit offer för våldet.

– Om fotbollen inte plockar upp ungdomarna är det någon annan som gör det, säger han.

Läs mer: Polisen larmar: Allt fler ostraffade unga med i gäng

Viktigt med fritidsintressen

Ungdomarna SVT Nyheter pratar med är överens om att det är viktigt att ha ett mål och ett fritidsintresse istället för att dra runt utomhus på kvällarna.

– Det är många i Biskopsgården som hamnar i kriminalitet. Jag tror kanske att det beror på att de slösar bort sin fritid på något annat istället för att satsa på skolan. Och föräldrarna kanske inte tar så mycket ansvar, säger 15-åriga Ahmet Ceran.

Mostafa Akdefe går nionde klass. Hans favoritämne är matte och han drömmer om att bli läkare. Han tycker att man många gånger kan se vilka ungdomar som rör sig i kriminella kretsar. De har ofta dyra kläder och klockor.

Han tycker att föräldrarna ska förbjuda sina barn att vara ute sent och hålla koll på vad de gör på fritiden.

Hur kommer du själv att göra när du får barn?

– Då kommer jag inte bo kvar i Biskopsgården. Man vet aldrig vad som händer här, säger han. 

”Föräldrar måste ta större ansvar”

Tränaren Tito Rojas förklarar för oss att fotbollen bara är ett medel för att nå ungdomarna. Att det är viktigt att prata med dem värderingar och annat. Han betonar vikten av att föräldrarna måste ta större ansvar och hålla bättre koll på sina barn. Vad de gör och vilka värderingar de har.

– Ansvaret ligger hos föräldrarna men när de sviker och inte orkar bära sin roll så måste samhället träda in. Och här har du flera länkar som fallerar- föräldrarna och det sociala nätet som är fullt med hål, säger han.

Om inget händer, om det fortsätter på samma sätt, hur tror du det kommer se ut här i Biskopsgården och i andra områden om några år?

– Jag vågar inte tänka på det. Så mycket värre kan det inte bli. Det som kan hända är att fler oskyldiga råkar illa ut och det vill vi inte se.

”Politikerna lyssnar inte”

Tito Rojas menar att det är tungt många gånger. Att politikerna inte lyssnar, att finansieringen inte räcker, att ungdomar som han trodde kunde räddas ändå hamnar i kriminalitet. Det är ungdomarna som får honom att jobba vidare.

– Den bästa belöningen är när jag möter någon unge på stan, som jag kanske inte först känner igen, och jag får en go kram. Då tänker man att ”jag har spelat en roll där”. Det är den bästa belöningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet