Polisen utreder dådet i Biskopsgården. Foto: TT

Polisen vädjar om hjälp från kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Efter handgranatsattacken mot en lägenhet i Biskopsgården som krävde en pojkes liv ber nu polisen även de kriminella gängen om hjälp med information om händelsen. Explosionen kan vara en hämndaktion efter dubbelmordet på Vår krog- och bar.

Polisen är mycket förtegen om utredningsläget. En särskild händelse har startats vilket innebär att en särskild stab upprättas och att polisens resurser koncentreras till utredningen. Polisen går igenom övervakningskameror i området och har upprättat ett mobilt kontor på Friskväderstorget.

Polisen vädjar till allmänheten att höra av sig med uppgifter för att få stopp på ytterligare hämndaktioner.

Pojke dödad av handgranat

– Ta kontakt med oss innan detta eskalerar fullständigt, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg tidigare under måndagen.

”En del av problemet”

I Aktuellt 21 upprepade Robert Karlsson, chef för utredningsenheten, uppmaningen.

– Jag har i någon intervju vänt mig till det kriminella systemet och bett även dem om att berätta vad de vet. Gör man inte det är det min bedömning att man är en del av det här, en del av problemet, säger Robert Karlsson vid polisen i Region Väst.

Det finns ingen person gripen för brottet i nuläget.

Handgranatsattacken kommer efter en period som polisen betraktar som relativt lugn i Göteborgsområdet. Men Robert Karlsson tvingas åter konstatera att det finns kriminella i Göteborg som är beredda att begå väldigt grova våldsbrott, personer som inte bryr sig om civila tar skada av hämndaktionerna.

– Om man tittar på historiken gör jag den bedömningen att det kommer att fortsätta vara spänningar mellan gängkonstellationer och individer i Göteborgsområdet under en ganska lång tid.

Hänsynslösheten når nya nivåer

SVT:s Johanna Bäckström Lerneby har bevakat gängkriget i Göteborg under många år och menar att hänsynslösheten har nått nya nivåer.

– Ja, det vill jag påstå.  Även om det tidigare sköts på allmänna platser är det en helt annan sak de senaste åren. Nu bryr sig de kriminella inte om tredje man skadas, de kollar inte ens upp om det finns barn i en lägenhet, som i det här fallet, eller om det är barn som ska in i en bil som de har tänkt spränga. Det är ett under att fler inte har blivit skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojke dödad av handgranat

Mer i ämnet