Den kapade Postnord-lastbilen. Foto: SVT

Postnordlastbil kapad i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En av Postnords lastbilar kapades på onsdagen av beväpnade rånare i Lövgärdet i Göteborg. En stor polisinsats användes i jakten på rånarna och detta kan nu ha gett resultat.

– Tre är anhållna misstänkta för inblandning i ärendet, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl på polisen till SVT.

Det var vid 10.30-tiden som polisen larmades om rånet.

– Det är två maskerade män, beväpnade med vad som såg ut som en pistol, som tvingade till sig lastbilen, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i Västra Götaland, på onsdagen.

Kapad postbil

En stor polisinsats pågick i området, och polisen hörde föraren och andra vittnen. Dessutom cirkulerade polis i trakterna kring Landvetter, enligt uppgifter till SVT.

– Vi tittar på flera olika ställen, men jag vill inte gå in på i detalj exakt var och hur, sa Peter Adlersson, presstalesman vid polisen.

LÄS MER: Tjuvar plundrade flak i 80 kilometer i timmen.

Vid 11-tiden meddelade polisen att lastbilen är hittad vid Vättlefjäll i Angered. Vittnen ska ha sett hur männen lastat ur varor ur den och sedan åkt vidare i en bil, eventuellt en blå Volvo.

– Sökandet efter männen fortsätter med oförminskad styrka, sa Stefan Gustafsson.

Enligt SVT:s reporter på plats var det då många polispatruller som rörde sig i området, bland annat syntes en helikopter i luften.

”Medarbetaren får stöd”

Från Postnords sida fokuserade man under onsdagen på att ta hand om föraren som körde lastbilen.

– Det är naturligtvis ingen rolig situation att hamna i och det är inget man ska behöva uppleva på sitt arbete. Medarbetarens närmaste chef ser nu till att han får det stöd han behöver, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

Vad var det för varor i den här transporten?

– Jag har ingen uppgift om det ännu.

Oklart om rån filmats

Nyligen uppmärksammades flera stöldförsök mot Postnords lastbilar efter att företaget satt upp kameror och fångat de misstänkta tjuvarna på film.

Fanns kameror uppsatta även i den här lastbilen?

– Det har jag heller inga uppgifter om. Nu är fokus på vår medarbetare och att låta polisen få fast dem som har gjort det här, säger Maria Ibsén.

Kontrollerar platser och fordon

Vid 13.00 hade polisen utfört både spanings- och utredningsinsatser.

– Vi har en ganska bra styrka i ärendet fortfarande. Vi har kontrollerat vissa platser, personer och fordon men har ingen misstänkt i nuläget, sa Peter Adlersson.

Postnords lastbil bärgades från platsen och ska genomgå en teknisk undersökning.

Helikopter fortfarande i luften

Enligt SVT:s reporter Sofia Nordén, som var på plats i Angered under onsdagseftermiddagen, syntes en helikopter hovra över området.

Hon berättade då att Lövgärdesskolan stängde vid lunchtid på onsdagen på grund av tisdagens vandalisering och att eleverna därför gick hem tidigare. Matsalen kunde nämligen inte hålla öppet under dagen på grund av skadegörelsen.

Lövgärdesskolan ligger nära platsen där rånet utfördes och många elever befann sig därför nära brottsplatsen kort efter att rånet ägt rum.

Tillslag mot lägenhet

Enligt GT gjorde polisen under onsdagseftermiddagen ett tillslag mot en lägenhet i Göteborg som har koppling till en person som under många år befunnit sig i Göteborgs gängmiljö.

Polisens insatsstyrka deltog vid tillslaget, enligt tidningen.

Förra veckan stals en Postnord-bil i Uddevalla. Brevbäraren skulle då lämna post i en trappuppgång, men när hen kom tillbaka var postbilen, med tillhörande post, borta.

Tre unga män misstänkta

Polisen meddelade under eftermiddagen att tre yngre män hämtats till förhör angående rånet. Strax före midnatt anhölls de tre misstänkta för att på något sätt varit inblandade i rånet, det bekräftar polisen tidigt på torsdagsmorgonen.

– Men det är den enda uppgift jag kan lämna i nuläget. Utredningen sköts nu av åklagare, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kapad postbil

Mer i ämnet