Branden startade i ett kök på Decembergatan men spred sig till taket. Foto: Elvira Höglund

Så startade branden – välte en flaska olja över spisen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen startade branden efter att en ung kvinna råkat välta en flaska olja på en varm platta.

Det var vid klockan 23:26 som räddningstjänsten larmades till fastigheten på Decembergatan i Kortedala för att släcka en brand i ett kök. Enligt polisen hade en kvinna högst upp i huset lagat mat vid spisen och därefter råkat välta över en flaska med olja på den varma plattan. Oljan antände och i panik hällde hon vatten över oljan vilket fick till följd att den exploderade. Kvinnan väckte sin familj och flydde ut ur huset samtidigt som hon ringde räddningstjänsten.

– Hon har stått och lagat mat vid spisen och ska göra matlådor. När hon är färdig stänger hon av spisen och råkar hälla ut en flaska matolja, då antänds olja. Hon får panik häller vatten över och då blir det ett explosionsartat förlopp, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Branden i Kortedala

Branden spred sig till vinden

När brandpersonalen kontrollerade ventilationskanalerna upptäckte de att branden i köket hade spridit sig upp till vinden. Kvinnan är nu misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

– Branden i köket självdör efter en stund så då tror man att det är lugnt, men sen när räddningstjänsten undersöker lufttrumman, då upptäcker de att det brinner på vinden, säger Thomas Fuxborg.

Trevåningshuset består av 70-80 lägenheter som utrymdes. Totalt berördes närmare 200 personer. Sex av räddningstjänstens stationer skickades till platsen.

– Det finns kontakt mellan köket och ventialtionskanaler på vinden, så på något sätt har elden det tagits sig upp via ventilationskanalerna, säger Lars Adrian, räddningschef i beredskap.

Brinner fortfarande

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Samtidigt är man noga att poängtera att brandorsaken ännu inte är fullt ut kartlagd.

– Det är inte så ofta det blir den här storleken på spridningen så jag vet inte vad som har hänt, säger Lars Adrian.

Vid halv tio tiden på tisdagsförmiddagen brinnder det fortfarande i fastigheten.

– Det har ramlat ner glöd mellan fasaden och det egentliga huset så vi har glödbränder lite varstans. Vi är där resten av dagen, säger Lars Adrian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Kortedala

Mer i ämnet