Foto: SVT

Regionen kan inte dömas för brott

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionen kan inte dömas till företagsbot efter ambulansolyckan för fyra år sedan. Det konstaterar Göteborgs tingsrätt.

Västra Götalandsregionen har åtalats vid Göteborgs tingsrätt efter en ambulansolycka för fyra år sedan. Men tingsrätten säger i sin dom att förutsättningar för att utdöma företagsbot saknas, därför ogillas åtalet.

Tingsrätten har utrett om ambulanssjukvården är att betrakta som näringsverksamhet eller inte. Eftersom man kommer fram till att den inte är det, så kan regionen heller inte dömas till företagsbot.

”Märkligt och olyckligt”

– Det är märkligt och olyckligt att man på grund av teknikaliteter inte kan uttala vem som är ansvarig för arbetsmiljön i det här fallet, säger Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet.

– Jag är besviken, det hade varit tydligare om man antingen hade friat eller fällt.

Åklagaren i målet, Kristina Persson delar inte tingsrättens bedömning, men har inte bestämt om hon ska överklaga domen.

Alarm Ambulansförbundet reagerar med lättnad.

– Den är mycket positiv, säger förbundets ordförande Henrik Johansson.

”En väntad dom”

Försvarsadvokat Lars Viklund som företräder Västra Götalandsregionen, är inte förvånad över domen där åtalet om företagsbot läggs ned.

– Det är en väntad dom, säger han.

Att den just var väntad handlar enligt Viklund om det som tingsrätten i sin dom slår fast: sjukvården vid Kungälvs sjukhus, dit ambulansen hörde, kan inte ses som en näringsverksamhet.

Dygnspassen finns inte längre kvar på ambulansverksamheten i Kungälv.

– De har avskaffats av andra skäl. Det beror inte på den här händelsen. Antalet uppdrag har ökat rejält så man anser att det blir bättre att ha det här organiserat på ett annat sätt, säger han.

Körde in i bergvägg

Strax före klockan sex en morgon i juli 2010 somnade en ambulanssjuksköterska bakom ratten och körde av vägen in i en bergvägg i Trollhättan. Föraren och kollegan fick lindriga skador medan patienten klarade sig oskadd. Ambulanssjuksköterskan hade då arbetat i nästan ett dygn.

Det har varit svårt för åklagaren att hitta vem eller vilka som kan anses vara ansvariga till arbetsmiljöbrottet. Därför åtalades hela regionen.

– I vår värld har arbetsgivaren ansvar för arbetsmiljön och patiensäkerheten. Då borde det vara uppenbart att personal inte kan arbeta 24 timmar i sträck, säger Ann Johansson, vice ordförande på Vårdförbundet.

– Det är svårt att uttala sig om konsekvenserna i ett så här tidigt skede. Åklagaren får fundera på om det ska överklagas. 

Vårdförbundet kritiskt

Vårdförbundet är kritiskt till de dygnslånga passen och förbundets tidning Vårdfokus publicerade nyligen en undersökning, där nästan en tredjedel av knappt 1000 ambulanssjuksköterskor, svarade ja på frågan om de någon gång nickat till bakom ratten. I samma undersökning svarade dock över 70 procent att dygnspassen ska behållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.