Röhsska museet i Göteborg. Foto: SVT

Röhsska och Nationalmuseum vill samarbeta om design

Uppdaterad
Publicerad

Röhsska muséet i Göteborg och Nationalmuseum i Stockholm vill börja samarbeta för att öka intresset för design, mode och sociala frågor.

Nationalmuseum och Röhsska muséet föreslår för Kulturdepartementet att de får ett gemensamt nationellt uppdrag kring design och sociala frågor. Uppdraget är tänkt att löpa på tre år och syftet är att öka intresset för design, designprocesser, mode och sociala frågor. Båda muséerna har stora egna designsamlingar som de vill lyfta fram.

Läs mer: Nu stängs Röhsska 15 månader

De vill också skapa ett digitalt designmuseum för samlingarna där också berättelser kring skapandeprocesser och designhistoria samlas.

– Att stärka designens roll i samhället och tillsammans lyfta fran våra samlingar och vår kunskap får oslagbar genomslagskraft, säger Berndt Arell, överintendent vid Nationalmuseum och Anna Rosengren, förvaltningsdirektör Göteborg, i ett pressmeddelande.

Sedan den 27 februari är Röhsska muséet stängt och öppnar inte igen förrän den 2 juni  2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.