IFK Göteborgs Tom Pettersson och Mattias Bjärsmyr lämnar en träning inför kvalet till Europa League i Baku. Foto: Bildbyrån

Så ska IFK Göteborg säkra Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Planen är dålig.

Planen för IFK Göteborg?

– Vi kommer försöka gå för att göra ett mål, gärna i första halvek, säger tränaren Jörgen Lennartsson — vars lag har 1—0 att gå på inför kvällens returmöte borta mot Karabach i Europa League-kvalet.

Det är inte bara hettan — kvicksilvret kommer att visa närmare 30 grader vid avspark — som är i fokus inför kvällens returmöte på Tofiq Bachramov-stadion i Baku, som fått sitt namn efter den azeriska linjedomaren som medelst flagga godkände Englands klassiska 3—2-mål i VM-finalen 1966.

Underlaget har, minst sagt, fått en hel del kritik.

– Ser ni någon som springer runt och fladdrar är det inte för att det är spelare i vägen utan tuvor överallt, säger anfallaren Tobias Hysén till Aftonbladet.

Kan bli förändringar

Enligt tränaren Jörgen Lennartsson kan det med underlaget i åtanke bli aktuellt med några justeringar i taktiken. Exempelvis kommer IFK Göteborg inte att ta några chansningar i uppspelen.

– Det kan bli några förändringar. Insparkar vill vi gärna spela igång om det går, kanske ska vi inte fundera på det när det är den typen av plan, som blir uppsprungen så snabbt. Men samtidigt är det lika för båda lagen. Vi får anpassa spelet efter underlaget, säger Jörgen Lennartsson till GP.

1—0 är utgångsläget inför kvällens retur. Det ger IFK Göteborg inte bara möjligheten att nå första gruppspelet i en europeisk cup sedan Champions League 1997. De omkring 25 miljoner kronorna från europeiska fotbollsförbundet Uefa — plus bonusar för eventuella inspelade poäng — som ett avancemang till Europa League-gruppspelet innebär kan även skänka åtminstone en tids lugn när det handlar om att göra röda siffror till svarta i den ekonomiskt krisande klubben.

Vill sätta tidig press

Om IFK Göteborg gör ett mål måste Karabach göra tre, och så vidare. Därför har Lennartsson och hans spelare skissat på ett scenario där ”Blåvitt” tar ledningen.

– Vi kommer försöka gå för att göra ett mål, gärna i första halvek. Det sätter viss press på dem. Sen om vi klarar det eller inte återstår att se, säger han till GP.

Tobias Hysén, till GP:

– Det blir en helt annan match om vi lyckas göra ett mål. Ett mål tänker de säkert att de kan göra, men tre blir svårare, säger Tobias Hysén och fortsätter:

– Det är en balansgång vad man ska prioritera. Håller vi nollan går vi definitivt vidare. Vi ska spela som vi gjorde på Gamla Ullevi, ligga kompakt och defensivt. Det är ett skickligt lag så vi måste vara försiktiga.

18.30, svensk tid, är det avspark i Baku.

Fakta: Förutsättningar

IFK Göteborg är enda kvarvarande svenskt lag i Europacupspelet. Laget har 1—0 att gå på inför kvällens returmöte i den sista kvalomgången borta mot azeriska Karabach.

Det ger följande förutsättningar:

+ Vid oavgjort eller seger går IFK Göteborg vidare till gruppspelet.

+ Leder Karabach med 1—0 efter 90 minuter väntar förlängning.

+ Vinner Karabach med uddamålet samtidigt som IFK Göteborg gör mål går IFK Göteborg vidare i kraft av fler gjorda bortamål.

+ Vinner Karabach med mer än ett mål är IFK Göteborg utslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.