Simhallar brister i kameraövervakningen. Foto: SVT

Simhallar i Västsverige missköter kameraövervakning

Uppdaterad
Publicerad

Tre simanläggningar i Västsverige får anmärkningar av Länsstyrelsen för att de bryter mot tillstånden om kameraövervakning.

Länsstyrelserna gjorde under hösten en stor granskning av kameraövervakning på badanläggningar i hela landet. I Västra Götaland kontrollerades sex anläggningar. Tre av dem får kritik.

De tre är Älvhögsborg i Trollhättan, Hagabadet och Valhalla i Göteborg.

– Generellt brister anläggningarna genom att kameraövervakningen inte följer tillstånden, säger Camilla Wagnervik, länsjurist på Länsstyrelsen.

Läs mer: Forskare tveksam till ökad kameraövervakning

”Mycket allvarligt”

I praktiken kan det handla om att man har kamerorna riktade åt andra håll än de man har tillstånd för, att man har fler kameror än tillåtet eller att man filmar på andra tidpunkter än vad tillståndet medger.

– Det här är mycket allvarligt då det handlar om just badanläggningar. Här är människor lättklädda och det är därför extra känsligt ur integritetssynpunkt, säger Camilla Wagnervik.

På Valhallabadet i Göteborg bestod kritiken av att de hade för många kameror uppsatta i entrén till badet, som de har tillstånd för att bevaka.

— Vi hade kompletterat en del dolda vinklar i entrén till badet, säger Lotta Nibell, VD på Got event som äger Valhallabadet. Vi har plockat ner dem och ansökt om tillstånd för att sätta upp dem igen.

Hade fler kameror än tillåtet

Det är bara entrén till Valhallabadet som övervakas enligt Lotta Nibell. Kamerorna registrerar vem som passerar in och ut ur badet och det är bara den säkerhetsansvariga, och eventuellt polisen, som har tillgång till materialet. 

— Det här med kameraövervakning är en aktuell fråga. Det handlar om säkerhet och att kunna identifiera förövare, säger Lotta Nibell.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det är ”alarmerande” att de tre badanläggningarna har för stort upptagningsområde på kamerorna. På två av baden, där ett av dem är Valhalla, hade man vid granskningen fler kameror än vad tillståndet medger.

– Vi har ålagt anläggningarna att genast rätta till bristerna, säger Camilla Wagnervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.