Tiggarna får inte längre tälta i Skara. Kommunen vill skicka dem till sina hemländer. Foto: SVT

Skara kommun polisanmäler tältande tiggare

Uppdaterad
Publicerad

En tältplats på en grusparkering i Skara väcker känslor och nu ska den bort. Kommunen har polisanmält EU-migranterna som har satt upp tälten och Kronofogden ska avhysa dem.

Att tälta en längre tid på någons mark, och att tälta i närheten av boningshus är inte tillåtet enligt Allemansrätten. I Skara har en grupp tiggare gjort just det när de sedan i somras har tältat på en parkering mitt inne i staden.

– Vi har aldrig haft illegala boplatser i Skara förut och vi har pratat fram och tillbaks om hur man hanterar de här frågorna, säger Lena Bjugård Bränfeldt, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen och ansvarig för informationen om avhysningsärendet.

EU-migranter i västsverige

”Har inte haft rutiner”

Kommunen har tittat på lagstiftningen för att se hur man ska hantera fallet.

– Vi har inte haft några rutiner och vi har inte vetat hur man gör.

Skara kommun anser att tiggarna, som främst kommer från EU-länderna Bulgarien och Rumänien, bryter mot Allemansrätten och har därför anmält dem till polisen för egenmäktigt förfarande. Efter att förvaltningen som har ansvar för parkeringen har skickat en begäran till Kronofogden kommer dessa personer att avhysas. Något datum för när det ska ske är inte satt ännu.

– Det här är svårt av en rent moralisk aspekt, säger Lena Bjugård Bränfeldt till SVT Västnytt.

Kan ordna hemresa

Hon förklarar att kommunens ansvar är att se till att alla som vistas i kommunen får mat för dagen och sedan kan de ordna en resa hem för tiggarna.

– Det här är sådant som väcker känslor, men det är något vi gör i egenskap av tjänstemän för att regler ser ut så här och att man nationellt och internationellt har fattat de här besluten. Det är något som enskilda tjänstemän på lokal nivå inte kan påverka. Men om det finns barn med så gäller FN:s barnkonvention och då får vi jobba på annat sätt.

Men går det inte att ordna ett boende för de här personerna i Skara?

– I samband med att vräkningen sker till dess att avresa sker hem måste vi försöka lösa det, men när det gäller ett längre stöd så finns inget lagligt stöd för att ge det, säger Lena Bjugård Bränfeldt till SVT Västnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i västsverige

Mer i ämnet