Skatteverket har inte svarat på Stampenkoncernens ackordserbjudande. Foto: TT

Skatteverket dröjer med besked till Stampen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen skulle fordringsägarna svarat Stampen om de accepterar den ersättning som mediekoncernen erbjuder. Men den största fordringsägaren, Skatteverket, dröjer med besked.

Med krav på över 500 miljoner kronor är Skatteverket utan tvekan den största av Stampens fordringsägare. Men hittills har myndigheten varken sagt bu eller bä till Stampens erbjudande om ersättning. Detta trots att Stampen bett om besked senast på måndagen.

– Vi har begärt mer information och har inte fattat några beslut alls, säger Ingela Johansson, skattehandläggare på Skatteverket, till SVT nyheter Väst.

Stampen

Skatteverkets godkännande är viktigt för den fortsatta rekonstruktionsprocessen. När SVT nyheter Väst når rekonstruktören Christian Andersch är han dock lugn:

– Jag förstår att de behöver en massa information innan de kan ha en uppfattning, säger han.

– Datumet är inte hugget i sten. Jag hade inte räknat med att få svar från alla fordringsägare idag.

Skatteverkets godkännande avgör

Enligt Christian Andersch kommer Stampen att avvakta besked från Skatteverket innan man går vidare med en så kallad ackordsansökan till tingsrätten.

– Det är avgörande att vi får med oss Skatteverket. Även om vi skulle få okej från övriga fordringsägare måste vi avvakta Skatteverket eftersom de är så stora fordringsägare.

Läs också: Största utmaningen – övertyga Skatteverket

Enligt Ingela Johansson på Skatteverket är myndighetens grundinställning att man bör säga ja till ett ackordserbjudande om företaget har en överlevnadsförmåga.

– Att företag överlever ligger ju i Skatteverkets intresse.

Enligt Christian Andersch har många fordringsägare accepterat de så kallade ackordserbjudandena som kom för några veckor sedan. Ett fåtal har sagt nej. Men fortfarande saknas besked från många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stampen

Mer i ämnet