Skolkatalogen innehöll en bild på en person med skyddad identitet. Foto: SVT Design

Skola röjde elevs skyddade identitet

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieskola i Bohuslän har röjt en elevs skyddade identitet genom att ge ut en skolkatalog där elevens namn och bild fanns med. Nu är skolan anmäld till Justitieombudsmannen.

Det var när skolkatalogerna delades ut i slutet på höstterminen 2016 som en elev med skyddad identitet upptäckte att hens namn och bild fanns med i katalogen. Så snart felet uppdagades stoppades utskicket av katalogerna. Då hade 352 av drygt 1.200 exemplar redan skickats ut.  I januari 2017 hade 299 av dem lämnats tillbaka, men 53 kataloger är fortfarande på villovägar.

Läs mer: Mobiloperatör röjde skyddade identiteter

Tryggheten försvann

Konsekvenserna av att elevens skyddade identitet har röjts har blivit enorma för eleven som bor i fosterfamilj på orten.

– Den trygghet som eleven har byggt upp försvann på två sekunder, hela hens värld har vänts upp och ner, hen måste flytta och undrar vart ska jag ta vägen nu, säger Jessica, som är ombud för eleven.

Eftersom det finns en hotbild mot eleven har eleven fått rådet att flytta och börja om i en skola på en annan ort. Men eleven, som är över 18, har bestämt sig för att gå färdigt gymnasiet och ta sin studentexamen till våren, trots de risker det innebär.

– Eleven vill inte börja om i gymnasiet på annan ort efter allt det skolarbete hen har lagt ner, säger Jessica.

Se reportaget: Socialtjänsten röjde skyddad identitet

Måste skapa ny skyddad identitet

För att skydda sig har eleven tvingats byta adress och måste åka taxi till och från skolan. Skolan är låst och larmad och skolan har erbjudit sig att ha väktare på plats. Men så fort eleven har tagit studenten måste hen byta uppehållsort och skapa en ny skyddad identitet.

– Skolans agerande är oerhört allvarligt och får katastrofala konsekvenser, säger Jessica. Allt som vi tar för givet, skola, vänner, familj kommer att ryckas bort när eleven måste flytta och försöka rota sig på nytt på en ny ort.

Jessica har anmält skolans agerande till Justitieombudsmannen och hon skriver i sin anmälan:

”Att en skola kan agera på detta sätt gör mig både ledsen och förbannad, skolan ska vara trygg för alla elever oavsett bakgrund. För att kunna ta till sig kunskap krävs att eleven kan fokusera på skolan och inte känna stark rädsla och oro för att skolan inte kan hantera dess frågor.”

Läs mer: Fler än någonsin lever med skyddad identitet

Kommunen beklagar

Kommunen har fått möjlighet att yttra sig över anmälan och kommunstyrelsens ordförande skriver att han beklagar det inträffade och det lidande publiceringen har orsakat eleven. Han konstaterar att två väsentliga fel har begåtts i samband med ärendet. Det första felet gjorde fotoföretaget som inte hörsammade skolans uppmaning att inte publicera elevens personuppgifter i skolkatalogen. Det andra felet gjorde skolan som inte förhandsgranskade materialet utifrån att det kan finnas elever med skyddade personuppgifter. 

Efter händelsen har gymnasiet upprättat nya rutiner så att alla skolkataloger ska förhandsgranskas mot en checklista. På individnivå har skolan erbjudit eleven att ha väktare på plats, samtalsstöd med kurator samt hemundervisning.

Ärendet ska nu beredas hos Justitieombudsmannen.

Vad är skyddad identitet?

Skyddad identitet eller skyddade personuppgifter kan behövas för personer som är utsatta för allvarliga hot, och när det är lätt att ta reda på var de personen bor. Det kan vara hot från någon i familjen eller släkten, en partner eller ett kriminellt gäng eller av någon som en vittnat mot.

Det finns tre typer av skyddade personuppgifter: sekretessmarkering, kvarskrivning och fingerade personuppgifer.

Alla tre är till för att skydda personer som kan råka illa ut om om information om exempelvis personens adress kommer ut. Läs mer om dessa här.

Källa: Skatteverket, polisen och dinarattigheter.se

Skyddade personuppgifter i skolan

Alltfler personer, både vuxna och barn, lever idag under omständigheter som gör att deras personuppgifter behöver skyddas. För dessa personer kan en spridning av exempelvis adressuppgifter innebära ett hot mot deras liv och hälsa. De kan därför få skyddade personuppgifter genom Skatteverket. Personuppgifterna skyddas i huvudsak med det som kallas sekretessmarkering och kvarskrivning.

Att fler personer får skyddade personuppgifter innebär att många skolor får fler antal barn och elever med skyddade personuppgifter. Det ställer extra stora krav på de ansvariga när det kommer till att behandla elevens personuppgifter.

Datainspektionen har tagit fram en checklista som är tänkt som en hjälp för den ansvariga på skolor som måste hantera skyddade personuppgifter i sin skola. Nedan finns checklistan och här kan du läsa ingående om varje punkt.

  • Regler och rutiner ska finnas
  • Riskbedömning ska göras från fall till fall
  • Begränsa mängden uppgifter
  • Begränsa åtkomsten
  • Det ska framgå att personuppgifterna är skyddade
  • Undvik spridning av uppgifterna i IT-systemen
  • Informera och utbilda personalen
  • Tillräcklig hög IT-säkerhet ska finnas
  • Möjliggör kontroll av åtkomst till skyddade personuppgifter
  • Följ regelbundet upp rutinerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.