Sara Clarstedt och sonen Johan, 7 år. Foto: SVT och privat Sara Clarstedt

Skolan byggdes om för att passa allergiska Johan

Uppdaterad
Publicerad

Johan Clarstedt och Linnéa Skaug är båda sju år och svårt allergiska. I Rättvik där Johan bor har en hel skola byggts om för att han ska må bra. På Linnéas skola i Göteborg har allergianpassningar istället tagits bort.

– Jag blir så besviken när jag hör att det är så orättvist. Att en kommun som Göteborg inte kan anpassa bättre, säger Sara Clarstedt, mamma till sjuåriga Johan.

Det räcker att sonen Johan är nära en person som varit i kontakt med djur för att han ska bli sjuk.

– Han får svår astma som håller honom vaken hela natten.

Fungerande skolgång

Vi har tidigare skrivit om Linnéa Skaug, som missat hela första terminen i ettan, eftersom hon blir sjuk av skolmiljön. Både Johan och Linnéa lider av en svår form av ägg- och pälsdjursallergi. Mamma Sara Clarstedt upplever att det finns en stor oförståelse kring allergisjukdomar.

– Johan har till exempel aldrig varit på en restaurang och till och med ett besök i en matbutik kan vara problematiskt, säger mamma Sara.

Att få en fungerade skolgång, var därför ingen självklarhet för Johan.

– Varken vi föräldrar eller sjukvårdspersonal trodde att Johan skulle klara det.

Men nu har Johan gått en hel termin i första klass och det fungerar utmärkt.

Inför skolstart satsade Rättviks kommun nio miljoner kronor på att bygga om och allergianpassa en del av Johans skola. För att minska mängden allergen har man kala klassrum och dagligt städ. Ventilationen har förbättrats och man har också byggt så kallade slussar.

– Där byter alla elever om till skolkläder och de får inte gå ut därifrån utan att tvätta sig om händerna, berättar mamma Sara Clarstedt.

Barnen exkluderas

Hon är tacksam över att Rättviks kommun har varit samarbetsvilliga. Att Linnéa Skaug i Göteborg inte behandlas likvärdigt, gör henne upprörd och ledsen.

– Det är hemskt att kommuner gör så olika. De här barnen är redan så exkluderade av samhället, säger Sara Clarstedt.

Läs också: ”Förfärligt att man inte kan lösa detta”

I Göteborgsområdet finns ingen allergiskola att erbjuda. Att satsa på en liknande lösning med slussar som på Nyhedsskolan i Rättvik, är inte aktuellt på Skutehagsskolan på Västra Hisingen, dit Linnéa tillhör.

– Vi har diskuterat frågan med skolhälsovården och de är tveksamma. Det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle ha någon effekt, menar skolchef Peter Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.