Före detta riksåklagare och rättsexperten Sven-Erik Alhem menar att de terroristdömda föll på bevisning de själva skapat, genom att filma och fotografera. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Skrytbilderna blev terroristernas fall

Uppdaterad
Publicerad

De terroristdömda göteborgarna poserade inför kameran och närvarar när två personer mördas i Syrien.

Bilder som kunde användas till åklagarens fördel under rättegången.

– Många människor skryter med vad de gör och har en förmåga att dokumentera sina handlingar, säger Sven-Erik Alhem, före detta riksåklagare och rättsexpert.

De två göteborgarna, 32, och 30 år gamla dömdes på måndagen till livstids fängelse för terroristbrott. I åklagarens bevisning finns framför allt starkt bildmaterial som styrker att göteborgarna varit delaktiga när två personer få sina halsar avskurna utanför Aleppo under 2013.

– De har lämnat spår efter sig som utgör en viktig bevisning. Det bidrog i allra högsta grad till att bevisningen blev som den blev, konstaterar Sven-Erik Alhem och fortsätter:

Terrordömda göteborgare

– Det är en fantastiskt bra utgång och jag tycker att bevisläget är gott. Oftast så har man inte så mycket att komma med när det gäller brott begångna utomlands.

”Påföljden intressant”

Direkt efter det att domen föll, meddelade männens försvarare att de tänker överklaga.

32-åringen advokat, Lars Salkola, säger till Aftonbladet att det ofta krävs mer vid ett normalt mordfall. Som brottsplatsundersökning och kartläggning av målsägandena.

Men Sven-Erik Alhem pekar på det som kallas fri bevisprövning.

– Vi har det i Sverige och det går att döma även om man inte har identiteten på brottsoffret, säger han.

”Synnerligen allvarliga mord”

Däremot välkomnar rättsexperten ytterligare prövning i hovrätten.

– Både rubriceringen och påföljden är intressant. Dels att det klassas som terroristbrott. Man kan ha olika uppfattning om rubriceringen. Men ur utgångspunkt är det mindre intressant. Det är synnerligen allvarliga mord som ligger i botten av det här, säger han.

– Man kan inte vara hundraprocentigt säker på någonting. Det är mycket udda förhållanden och det är därför viktigt att man som objektiv bedömare tillåter en prövning i hovrätten och kanske också i högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet