Thord Haraldsson arbetade med fallet. Foto: SVT

Slumpen styrde valet av offer

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget motiv och ingen logisk förklaring till misshandeln av Ester Pavval. Det handlar helt om tragiska tillfälligheter, menar polisen.

Thord Haraldsson, poliskommissarie i Trollhättan, arbetade med utredningen efter illdådet.

– Han har helt slumparat gett sig på den här kvinnan. Det kunde varit precis vem som helst. Men han uttrycker också att han inte gillar kvinnor.

Ovanligt fall

För Thord Haraldsson är misshandeln av Ester Pavval ett av de mest udda och ovanliga fall han arbetat med i sin långa poliskarriär.

– Det här är väldigt speciellt, att en helt oskyldig människa som är ute och joggar blir överfallen och utsatt för så ofantligt mycket kraftigt och besinningslöst våld. Det är väldigt ovanligt och oerhört beklagligt, säger Thord Haraldsson.

Gärningsmannen, som själv uppgett att han är född -87, greps i närheten av brottsplatsen strax efter våldsdådet. Än idag förbryllar han polisen.

– Han var helt ny för oss och var svår att identifiera. Vi tog kontakt med poliser i andra länder och det visade sig att han rest runt i Europa under nio olika identiteter. Han hade varit föremål för polisen vid ett par tillfällen men många av länderna verkade inte vilja ha med honom att göra, säger Thord Haraldsson.

En tillfällighet

Det mesta tyder ändå på att mannen kommer från Tunisien, med det inte är helt klarlagt, även om polisen i Tunisien nu också tror att det är sannolikt. Att han hamnade på Halleberg verkar enligt polisen vara en ren tillfällighet. 

– Han hade varit i Oslo där han ertappades för narkotikabrott. Sen tog han en buss till Göteborg och sedan tåget hit. Hur han kom ut till Halleberg vet vi inte, han har ingen anknytning hit som vi känner till. Han hamnade bara här, bröt sig in och sov en natt i ett ödehus och sen händer det här fruktansvärda brottet.

Mannen greps inte långt efter överfallet, ett par kilometer från brottsplatsen. Han hade då uppträtt hotfullt även mot andra personer, bland annat en barnfamilj.

– Han var hotfull mot alla människor som fanns i hans närhet.

Aggressiv man

Utredningen blev besvärlig. Thord Haraldsson minns att mannen som mycket aggressiv.

– Han var våldsam och slog sönder arresten och vid förhören var vi tvungna att ha sex vårdare som vaktade honom för att skydda både polis och advokat

Det var också i arresten han uttryckte att han inte tyckte om kvinnor. En kvinnlig arrestvakt kallade han för djävul och hotade med att han skulle ta ut hennes ögon.

– Som jag minns det utryckte han att han inte gillade kvinnor vid flera tillfällen.

Blod på kläder

Men även om ett motiv saknades fanns tillräckliga bevisen mot mannen för en fällande dom. Det fanns flera vittnesuppgifter och bland annat återfanns mannens blod på Esters kläder. En rättspsykiatrisk undersökning slog fast att mannen vid misshandeln led av en allvarlig psykisk störning, men att han inte var psykiskt sjuk vid rättegången.

Han dömdes till fem års fängelse i både i tingsrätt och hovrätt för ”synnerligen grov misshandel”. Hovrätten skärpte dessutom straffet till livstids utvisning från Sverige. För Thord Haraldsson är fallet i dag ett avslutat kapitel men han tänker ibland på Ester Pavval.

– Det är fruktanstvärt synd om hennes som drabbas på det här sättet. Helt oskyldig och så hon får så kraftiga men för livet. Det är hemskt att sådant här kan hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.