Sofia Nordén om granskningen av ”Svenneberget”

Uppdaterad
Publicerad

SVTs avslöjande om uthyrningen av lägenheter på det så kallade ”Svenneberget” väckte starka reaktioner. Här berättar reportern bakom reportaget, Sofia Nordén, om granskningen.

Den privata hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co i Bergsjön vill att du ska fylla i vilken nationalitet du har när du söker lägenhet.

På en rad i formuläret ska du kryssa i om du är ”svensk” eller ”utländsk”, du ska även fylla i vilken nationalitet du har och hur länge du har bott i Sverige. Och trots att många utlandsfödda bor i Bergsjön, bor 72 procent med traditionellt svenska för- och efternamn i bolagets fastigheter. I grannfastigheterna är samma siffra 18 respektive 8 procent, visar SVT Nyheter Västs granskning.

”Svenneberget”

Byggnadsbolaget Curt Lundahl och co:s vd, Susanne Lundahl, har skrivit i en kommentar att många av frågorna i formuläret är frivilliga, detta trots att det står på blanketten att den skall fyllas i utförligt och noggrant.

Här ovan berättar Sofia Nordén om granskningen och den massiva responsen hon fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Svenneberget”

Mer i ämnet