Kommunen kritiserar entreprenör

Uppdaterad
Publicerad

Västnytt har tidigare att uppmärksammat att Vrångö hamn rostat sönder. Nu är den externa utredning klar kring vems det juridiska ansvaret är – och kommunen hävdar att det är entreprenören Carlbergs bygg AB som gjort fel.

2004 invigdes Vrångö hamn efter omfattande om- och tillbyggnader i Fastighetskontorets regi. Entreprenören var Carlbergs i Göteborg. Hamnen skulle hålla i 40 till 80 år. Men nu, åtta år efter invigningen, har hamnen rostat sönder och arbetet måste göras om för minst 20 miljoner kronor.

Fick inte det som beställdes

Vrångö

-Vi har beställt en hamn som skall hålla i 40 till 80 år, och det har vi inte fått, säger Lena Lundblad, chef för Markavdelningen på Fastighetskontoret.

Felen i hamnen är så allvarliga att kommunen gjort en extern ansvarsutredning. Man vill veta vem i kedjan beställare, entreprenör eller den som slutbesiktigade hamnen som gjort fel. Och nu är rapporten, gjord av MAQS Law Firm, klar.

-Vi ser där att entreprenören har ett ansvar, säger Lena Lundblad.

Försvårande omständighet

En för kommunen försvårande omständighet är att personer från Fastighetskontoret och Gatubolaget var med vid slutbesiktningen av bryggan och att inga fel påpekades då.

Entreprenören Carlbergs hävdar dessutom att det fanns ett muntlig avtal som sa att kommunen skulle stå för rostskyddet, men enligt rapporten kan det påståendet inte beläggas.

-Vi får väl se var vi landar men vi tycker att vi behöver föra en diskussion om hur vi skall fördela det ekonomiska ansvaret, säger Lena Lundblad, chef för Markavdelningen på Fastighetskontoret.

Carlbergs hävdar muntligt avtal

Entreprenören Carlbergs hävdar att det fanns ett muntlig avtal som sa att kommunen skulle stå för rostskyddet, men, enligt rapporten kan det påståendet inte beläggas.

Västnytt har varit i kontakt med Carlbergs bygg – men, de vill inte säga något innan de läst rapporten och varit i kontakt med kommunen.

Så vem som skall betala slutnotan för det här, om det är enbart skattebetalarna eller ej är ännu inte klart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrångö

Mer i ämnet