Martin Wannholt, partiordförande för Västlänksmotståndarna Demokraterna. Foto: SVT

”Staden bör köpa marken”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad bör köpa Säve flygplats och försöka se till att flygverksamheten kan fortsätta. Det anser Samverkande göteborgare i ett yrkande till kommunstyrelsen imorgon.

– Vi vill försöka rädda Säve flygfält. Vi tror att ett växande Göteborg kommer att må bra av att ha en till flygplats till där vi kommer kunna ha kommersiellt lågprisflyg, säger Martin Wannholt (-)

Det har varit många turer i historien om Säve flygplats. I januari gick Swedavia ut med att flygplatsen läggs ner. Deras utredning visade att det skulle kosta 250 miljoner kronor för att få ordning på banan.

Göteborg city airport

En siffra som experter säger är överdriven.

Samtidigt kunde SVT Nyheter Väst berätta att Swedavia tackat nej till bud på hundra miljoner kronor, trots att det var just 100 miljoner man aviserat att man ville ha för marken.

Vill hyra ut

Nu ligger ett tjänsteutlåtande om att kommunen bör sälja sin andel av marken för att Swedavia lättare ska kunna sälja marken i sin helhet.

Något koalitionen Samverkande göteborgare, bestående av den tidigare moderaten Martin Wannholt och Vägvalet, vill sätta stopp för.

I ett yrkande till kommunstyrelsen anser man att Säve flygplats bör ägas av kommunen, och inte säljas.

– Staden bör naturligtvis köpa marken av Swedavia  och sen erbjuda ett långsiktigt arrende till marknaden för att se om vi får några intressenter som vill försöka starta det igen.

Ni vill alltså att kommunen äger marken men hyr ut den?

– Ja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg city airport

Mer i ämnet