Foto: SVT

Expert sågar Swedavias undersökning

Uppdaterad
Publicerad

– Otroligt orimligt, tycker experten om Swedavias uppskattning: Säve flygplats skulle kosta 250 miljoner kronor att renovera.

Swedavia håller hårt i den undersökning om bärighet som man säger ligger till grund för stängningen av Säve flygplats.

Men en av Sveriges främsta flygsäkerhetsexperter ifrågasätter nu den av Swedavia uppgivna kostnaden för renovering av Säve flygplats, vilken uppgår till 250 miljoner kronor.

Göteborg city airport

– 250 miljoner är otroligt orimligt, säger Sture Westberg, en av Sveriges allra kunnigaste i frågor som rör bärighet på landnings- och taxibanor.

30 miljoner mer rimligt

– Vi asfalterade om hela flygplatsen här i Västerås som påminner mycket om Säve, den kostnaden stannade på cirka 30 miljoner, säger Sture Westberg.

Bärighetsrapporten som ligger till grund för stängningen har varken Sture Westberg eller SVT fått se, men med sin rutin på kvalitetsuppföljning av exakt sådan här art ifrågasätter han ändå kostnadskalkylen från Swedavia.

– 250 miljoner finns inte på kartan, säger Sture Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg city airport

Mer i ämnet