Stor polisinsats i Åmål – misstänkt hot mot kvinna

Uppdaterad
Publicerad

En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet i Åmål och under natten mot söndagen kunde polisen till slut få honom att komma ut. Han uppges ha hotat en kvinna med en pistol eller revolver.

– Han säkrades odramatiskt av insatsstyrkan, säger Joakim Hansson Joakim Hansson, vakthavande befäl vid polisregion Väst, till TT.

Polisen fick larm från kvinnans anhöriga vid 17.15 på lördagen. Därefter valde polisen att spärra av ett område kring ett hus i Åmål.

– Vi har en insats i Åmål där en man hotat en kvinna, och det är ett vapenliknande föremål inblandat, säger polisens vakthavande befäl Göran Carlbom.

Vad är det för vapen det handlar om?

– Pistol eller revolver är det som vi utgår ifrån, det är det vi har fått höra från vittnen.

Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och vapenbrott, skriver GT.

Flera personer i lägenheten

Förutom kvinnan ska även fyra till fem andra personer befunnit sig i lägenenheten, alla ska känna gärningsmannen sedan tidigare. Alla som befunnit sig i lägenheten ska ha tagit sig ut fysiskt oskadda.

– Hon är hörd på platsen och sedan valde hon att avvika, säger Göran Carlbom.

Man försökte under kvällen få ut den beväpnade mannen ur lägenheten, som barrikaderat sig efter att de andra tagit sig ut, och lyckades under natten mot söndagen.

Göran Carlbom uppger att trots att det rört sig om en hotfull situation har det aldrig varit tal om något gisslandrama. Alla ska ha befunnit sig i lägenheten frivilligt.

Fryste läget

Polisen uppger vid 19.30 att man fryst läget – vilket innebär att de har säkrat fastigheten med avspärrningar. De som kommer ut från huset tas omhand av polisen, och ingen får ta sig in i fastigheten. Grannar i lägenhetshuset ska även uppmanas att stanna inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.