Trafikverkets presskonferens. Foto: SVT

Trafiken kan fortsätta mellan Mellerud och Billingsfors

Uppdaterad
Publicerad

Järnvägstrafiken mellan Mellerud och Billingsfors kan fortsätta. Trafikverket i samarbete med Västra Götalandsregionen finansierar upprustningen av banan.

Under fredagen meddelade Trafikverket under en presskonferens att trafiken kan fortsätta på banan mellan Mellerud och Billingsfors.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm har beslutat att järnvägsunderhållet ska fortsätta på sträckan.

Tågen i Dalsland

Har ni blivit övertalade och tagit till er av kritiken?

– Nej, inte övertalade, men däremot har vi lagt ihop vår faktastudie med de nyttor som intressenter har påtalat för oss, säger Håkan Wennerström, regionchef vid Trafikverket till SVT Västnytt.

Samfinansieras av Trafikverket och regionen

På DVVJ sker transporter av pappersmassa och timmer och under sommartid går turisttrafik med persontåg.

Sedan i december råder tillfälligt trafikstopp av säkerhetsskäl. Banan ska nu rustas upp och öppnas åter för trafik senast i september 2014.

Beslutet är möjligt tack vare att Trafikverket och Västra Götalandsregionen delar lika på det belopp, 65 miljoner kronor, som krävs för att det åter ska bli möjligt att trafikera banan. En överenskommelse har undertecknats av regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson och gäller under förutsättning att regionstyrelsen godkänner den vid sitt möte på tisdag den 18 februari.

– Det är viktigt att vi kan lösa den problematik för gods- och persontransporter som avstängningen av banan har medfört för Bengtsfors och Dalsland, kommenterar Gert-Inge Andersson, ordförande i Regionstyrelsen, i ett pressmeddelande från Trafikverket.

Stort upprustningsarbete

För att åter få banan i körbart skick kommer ett stort antal slipers att bytas, underbyggnaden förbättras och spåret riktas. Kostnaden för detta delas lika mellan Trafikverket och Västra Götalandsregionen, medan drift och underhåll också i fortsättningen bekostas av Trafikverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågen i Dalsland

Mer i ämnet