Läkaren uppger att han inte kände till de nya riktlinjerna. Foto: TT

Två patienter döda – nu får läkaren licens indragen

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som skrev ut enorma mängder narkotiska läkemedel till två patienter som båda dog får inte längre skriva ut narkotiska mediciner. Det har Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

SVT Nyheter Väst har tillsammans med GP i en rad artiklar granskat läkaren som arbetar på en vårdcentral i Göteborg.

Mannen skrev ut nästan 1600 morfintabletter till 21-årige Jesper, trots att han vårdades för läkemedelsmissbruk. Jesper avled efter en överdos av tabletterna.

Fallet Jesper

Tidigare i år avslöjade vi att ännu en patient hade avlidit efter att samme läkare skrivit ut narkotiska preparat i stor mängd en gång till.

”Anmärkningsvärt”

Den här gången var det en patient som själv ville minska på sitt morfinintag efter en whiplashskada som fick runt 1500 tabletter utskrivna, ”så att hon skulle klara sig över sommaren”.

I stället dog även den patienten i en överdos.

– Det är ju närmare en årsförbrukning som läkaren har skrivit ut på en gång. Det är rätt anmärkningsvärt minst sagt. Det är så aningslöst att jag kan överhuvudtaget inte förstår det, sa Åke Blixt, kirurg och tidigare verksamhetschef vid Spine center i Göteborg till SVT Nyheter Väst tidigare i år.

Misstänks för brott

Nu har alltså Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att dra in läkarens rätt att förskriva narkotiska läkemedel. Det var läkaren själv som efter det andra dödsfallet tillsammans med sin arbetsgivare begärde att licensen skulle dras in.

Det har HSAN nu beviljat.

Läkaren är också polisanmäld och är delgiven misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Jesper

Mer i ämnet