Foto: TT

Varningen: Falsk läkare vill göra hembesök

Uppdaterad
Publicerad

Närhälsan varnar nu för en bedragare som utger sig för att vara läkare. I juli så har minst tre äldre personer i göteborgsområdet blivit uppringda av bluffmakaren som velat göra hembesök för att ta blodtryck.

Den 1 juli fick två äldre personer telefonsamtal från en man som utgav sig för att vara en av läkarna på vårdcentralen i Sävedalen. Mannen ska då ha erbjudit en ny tjänst speciellt för äldre patienter: ett hembesök för att kontrollera patientens blodtryck, det har SVT Nyheter Väst berättat om tidigare.

Men det visar sig nu att det här var de två första försöken av ett nytt tillvägagångssätt som Västra Götalandsregionen hört talats om, efter att anhöriga till de drabbade hört av sig. Redan då gick regionen ut och varnade allmänheten eftersom bokningar av hembesök aldrig görs av vårdcentralens läkare.

”Är fruktansvärt”

Men den 14 juli var det dags igen. En äldre dam ska då ha blivit uppringd av en man som utgav sig för att vara från Närhälsan i Kärra, något kvinnan reagerade över då hon är skriven på en annan vårdcentral.

– Vid såna här händelser så ser vi att man som patient direkt ringer till vårdcentralen och informerar om att det har inträffat för det här måste vi få reda på, säger Närhälsans säkerhetschef Bengt Hansson till SVT Nyheter Väst.

Hur ser du på det här tillvägagångssättet att man ger sig på äldre, kanske ensamma, människor?

– De är ensamma och inte sällan ganska sjuka också, så det är faktiskt att slå på någon som redan ligger. Det är fruktansvärt.

Tror det finns ett mörkertal

Vid de här tre kända fallen, som alla ägt rum i juli månad, så ska ingen ha tagit emot hembesök av en falsk läkare. Men Bengt Hansson tror att det finns ett mörkertal.

– Personer som kanske har blivit lurade och skäms över det, det är oerhört viktigt att de också gör polisanmälan och berättar, säger han och påpekar att det inte är något att skämmas för om man blivit lurad.

Enligt Bengt Hansson är det i de aktuella fallen inget som tyder på att bluffmakaren kommit över loggar eller journaler.

– Utan det här ser definitivt mer ut som någon som är oerhört duktig på att manipulera och skaffa sig information tidigt i samtalet och sedan spinna vidare på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.