Andreas Kvarnbrink, vd Ditec Sverige AB. Foto: Privat

Vd:n väntar på bevis för att kunna agera

Uppdaterad
Publicerad

Firman som pekas ut för att utnyttja svartjobbare från Östeuropa är en franschisetagare inom Ditec, en av landets största företag inom bilvårdsbranschen. Ditecs vd säger att han väntar på bevis för att kunna agera.

Firman där Josef jobbat svart och som enligt våra källor utnyttjar östeuropeeiska svartjobbare är en del av Ditec som har närmare 100 företag runt om i landet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst har ledningen för Ditec fått information om missförhållanden på den aktuella firman för flera månader sedan.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

– Problemet är att vi inte har sett några bevis. Bilder vi har sett kan ha varit tagna var som helst och vittnesuppgifter vi tagit del av har vi inte kunnat bekräfta, säger Andreas Kvarnbrink, vd på Ditec Sverige AB.

Men har ni konfronterat ägaren?

– Det vill jag inte uttala mig om. Men jag kan säga att vi har vidtagit vissa åtgärder och att vi håller på att agera på olika sätt.

Har kontrollerat

Enligt Kvarnbrink har representanter för Ditec besökt firman.

– Då har allt sett bra ut, hävdar han.

Enligt Andreas Kvarnbrink kommer man genast att agera om man får bevis för att firman använder svart arbetskraft.

– Visar det sig stämma kommer vi att kalla tillbaka tillståndet att använda vårt namn, vi vill sjävklart hålla rent från alla typer av oegentligheter inom Ditec, säger han.

Andreas Kvarnbrink säger att han är medveten om att problemen inom branschen är omfattande.

– Förra året drog vi in licensen från tre firmor då vi insåg att allt inte stod rätt till.

Vill städa branschen

Framförallt är det dock, enligt Kvarnbrink, andra aktörer utanför Ditec som är värst.

– Problemet är att vem som helst kan ställa sig i ett gathörn med en hink och en skursvamp och säga att de jobbar inom bilvårdsbranschen. Då lockar det till sig vissa element, säger han.

Kvarnbrink säger att han tillsammans med branschföreningen Sveriges fordonsverkstäder nu jobbar hårt för att städa och att det till stor är de som legat på Skatteverket om en ny lagstiftning med krav på personalliggare inom bilvårdsbranschen.

– Vi vill ha bort alla oseriösa aktörer snarast möjligt, säger Andreas Kvarnbrink.

Enligt Kvarnbrink kommer han nu att uttöka sina insatser för att kontrollera den aktuella företagaren.

Läs också: Svartjobben stort problem enligt Skatteverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

Mer i ämnet