Stefan Osla, områdeschef elevhälsa i Örgryte-Härlanda. Foto: SVT

”Vi beklagar att familjen inte är nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog över ett år för Rosendalsskolan att sätta in extra stöd för autistiske Eric Bouvin. Först efter kritik från Skolinspektionen tillsattes resurser.

– Jag är övertygad om att skolan har försökt att göra det bra för den här eleven. Men vi har inte hittat rätt väg för att möta föräldrarna i vad det är för typ av resurser som behövs, säger Stefan Osla, områdeschef elevhälsa i Örgryte-Härlanda.

En dom från förvaltningsrätten från september 2014 ger Eric Bouvin rätt till en heltidsanställd assistent i förskolan. Men när han började förskoleklass och därmed också bytte skola, så togs det stödet helt bort.

– När det är ny verksamhet för eleven så måste vi hitta rätt vägar. Det är klart att skolan kunde ha gjort det enklare. Vi beklagar att det blivit som det blivit, säger Stefan Osla.

Höll inte med

Rosendalsskolan i Göteborg, där Eric Bouvin började i förskoleklass ansåg att de kunde ge det stöd som behövdes med de befintliga resurserna i klassen.

Skolinspektionen höll inte med. I oktober 2015, då Eric börjat första klass, riktade de kritik mot skolan för att de inte gett Eric tillräckligt med stöd.

”Pengar avgör inte”

Först då sattes en extraresurs in, men bara under ett par lektionstimmar i veckan:

– Jag beklagar att det tog tid och vi är inte nöjda att det blev som det blev. Men jag antar att den här eleven har fått annat stöd under tiden men jag kan inte svara på det i det enskilda fallet.

Handlar det om brist på pengar – att Eric inte fick stöd direkt?

– Absolut inte. Allt stöd kostar ju pengar men det är inte det som är avgörande, utan att hitta rätt stöd till varje elev, säger Stefan Osla områdeschef elevhälsa Örgryte-Härlanda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.