Foto: SVT

Vill ta över – kan hindras av lagen

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Jonsson som sagt sig villig att ta över efter avgående Anneli Hulthén, kan stoppas av kommunallagen.

Enligt lagen måste det vara någon förtroendevald från den nuvarande kommunstyrelsen som kan komma i fråga som Hulthéns ersättare. Kommunstyrelsen är vald genom proportionella val och med det följer begränsningar i valbarheten. Kommunallagens bestämmelser om valbarhet är tydlig men ger även möjligheter till olika tolkningar.

– Partiets ingång är att alla kan bli nominerade till uppdraget. Sedan följer en juridisk process som får ha sin gång och det vet jag att man sitter och tittar på nu. Jag vill inte i nuläget ge mig in i den diskussionen, säger Mattias Jonsson (S).

Han har i dag inte några kommunstyrelseuppdrag i Göteborg, Jonsson är riksdagsledamot sedan 2010 och styrelseordförande i det kommunala bolaget Älvstranden Utveckling.

Inte kommunalpolitiskt aktiv

Håkan Linnarsson, som på onsdagen berättade att även han kandiderar, är heller inte kommunalpolitiskt aktiv. Han är en av socialdemokraternas regionråd i Västra Götalandsregionen, och var tidigare ordförande i stadsdelsnämnden Angered.

Socialdemokraternas valkommitté tar emot nomineringar fram till den 30 november. Anneli Hulthéns efterträdare som ordförande i kommunstyrelsen väljs den 18 januari på en extra kongress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.