Den nya generationen Volvo XC 90. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Volvo bygger bilfabrik i USA

Uppdaterad
Publicerad

Företaget expanderar och bygger en ny fabrik någonstans i USA. Volvo personvagnar i Skövde kommer att tillverka motorerna.

Volvo räknar med att investera cirka 4,3 miljarder kronor i byggandet av den nya fabriken. Vart den nya fabriken i USA ska ligga är ännu oklart, men biltillverkaren har en lista på potentiella städer. Det som däremot står klart är att den första bilen ska rulla ur fabriken i mitten av 2018.

– Vi diskuterar nu med ett flertal stater och inom två månader kan vi säga vilken stat och vilken ort fabriken kommer att byggas, säger Lars Wrebo, inköps- och produktionsdirektör.

Vända försäljningssiffrorna

Enligt Lars Wrebo finns det flera olika anledningar till varför man väljer att bygga en fabrik i just USA. Dels för att försöka vända de senaste årens problem företaget har haft med USA-dollarn och försäljningssiffrorna där, men även för att kunna sälja vad man kallar C- och D-bilar, det vill säga medelstora och mindre bilar. Tidigare har man inte haft ekonomisk marginal för att tillverka bilarna på en annan kontinent och sedan skeppa bilarna till USA.

– Vissa bilar kan vi över huvud taget inte sälja i USA om de inte heller tillverkas i USA, men det kommer vi kunna göra nu, säger Lars Wrebo.

Exakt vilka modeller man kommer att bygga i den nya fabriken är oklart. Men Lars Wrebo står fast vid att man inte kommer att flytta produktionen av XC90 från Torslanda i Göteborg till USA.

– Det är ingen produkt som vi avser att lokalisera i USA i dagsläget, utan det är en sådan produkt som har ett så högt värde och som kostar förhållandevis mycket att sprida på för många orter, så därför vill vi och kommer att hålla ihop den på ett ställe globalt, säger Lars Wrebo.

Men hur kommer det här att påverka fabriken i Göteborg?

– Det kommer inte att påverkas någonting egentligen. Vi har nu precis anställt 1 300 personer för tredje skift och har klivit upp i en högre kapacitet på 300 000 bilar om året i Torslanda, säger Lars Wrebo

Positivt för Skövde

Det kommer även positiva nyheter för Volvo personvagnars anläggning i Skövde.

– Vår fabrik i Skövde kommer att tillverka motorerna, de kommer att skeppas från Skövde till USA, säger inköps- och produktionsdirektör Lars Wrebo.

Sedan tidigare har Volvo fyra monteringsfabriker, varav två i Europa, i Göteborg och Gent. Samt två i Kina, i Chengdu och Daqing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.