Foto: SVT.

28 personer har slutat på 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

BUP i Umeå har personalproblem. Enligt personal har 28 personer inom olika yrkeskategorier slutat bara de senaste 18 månaderna. Under onsdagskvällen träffades huvudskyddsombud för att börja bena ut problemet.

Personalen själv kallar det för massuppsägningar på grund av dålig arbetsmiljö, och på senare tid har allt ifrån läkarsekreterare och läkare till psykologer, kuratorer och sjuksköterskor lämnat barn- och ungdomspsykiatrin i Umeå. Andra har blivit sjukskrivna.

– Det är ju inte bra när arbetsmiljön ser ut på det sättet. Nu kan den säkert uppfattas olika beroende på vilket team man jobbar i men det är ju allvarligt när många blir överbelastade och sjuka och väljer att hitta andra jobb, säger Jan Sundling som är huvudskyddsombud vid SACO.

”Finns olika orsaker”

Men verksamhetschefen Anna Wallgren säger till SVT Nyheter att senaste analysen visar att personalomsättningen vid BUP legat på drygt sex procent år 2014 (senaste 16 månaderna), medan motsvarande siffra för Västerbottens läns landsting i stort är cirka nio procent.

– Det finns också flera olika orsaker till att personal slutat, menar Anna Wallgren som ändå framhåller att man jobbar med den upplevda höga arbetsbelastningen.

Försöker hantera situationen

Igår afton träffades i alla fall fackliga företrädare för att prata om hur personalen har det.

– Vi måste ju försöka hitta sätt att hantera situationen. Det är ett problem när personal inte ens tycker att de har tid att sitta i samverkansgruppen (mötesforum mellan arbetsgivare och fack red anm) därför att de har så mycket att göra, menar Jan Sundling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.