Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varför lades utredningen ner när jag har bevisat allting?” – hör Anton Svedberg berätta om irritationen över den nedlagda polisutredningen. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Anton lurades av bostadsbedragare i Umeå – polisutredningen lades ner: ”Fick ingen förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Systematiskt lurade bostadsbedragaren över 20 personer att betala för en lägenhet i Umeå. Studenten Anton Svedberg var en av dem som drabbades – men hans polisutredning lades ner.

– Polisen har bevis. Så varför får jag inte tillbaka några pengar?, säger han.

20 personer blev lurade av mannen att betala förskottshyra och deposition för en lägenhet i Umeå som ingen av dem fick tillträde till. Det handlade om belopp på mellan 5 000 och 21 000 kronor, och sammanlagt ska mannen kommit över 180 000 kronor.

Merparten av de drabbade var nyinflyttade studenter.

Personer som drabbats bildade en gruppchatt där de utbytte de sina erfarenheter av bedrägerierna.

Anton Svedberg, från Östersund, blev lurad på 5 000 kronor. Han gjorde en polisanmälan och delade bevis i form av sms-konversationer och Swish-överföringar med polisen.

– Till en början blev jag bra bemött. Det var som en helt vanlig polisanmälan, säger han.

Får inget skadestånd

Men när åtal väcktes mot bedragaren var det bara sex av de drabbade som ingick i målet. Trots bra bevisläge hade polisen lagt ner de andra utredningarna – däribland Anton Svedbergs.

– Då blev jag irriterad. Varför lades den ner när jag har bevis, säger Anton Svedberg.

Mannen dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala skadestånd till de målsägande som ingick i åtalet. Men Anton Svedberg och de andra personerna som blev lurade har förlorat möjligheten att få upprättelse och skadestånd.

– Jag vill ju ha tillbaka pengarna. Den här personen har blivit åtalad och polisen har bevis, säger han.

Polisen får lägga ner utredningar

Orsaken till att Anton Svedberg och de övrigas utredningar lades ner kallas för förundersökningsbegränsning, som reglerar när polisen får lägga ner utredningar.

– Vi kommer aldrig att kunna utreda alla ärenden som anmäls. Därför är det viktigt att vi har det här verktyget, säger polisen Henrik Lundström, som utredde bedrägerierna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kommer inte få någon upprättelse” – hör polisens utredare Henrik Lundström förklara varför polisen lade ner flera ärenden mot bostadsbedragaren i Umeå. Foto: SVT / Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.