Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Även om jag var i en desperat situation att hitta bostad så var det en onödig risk jag tog” – hör Umeåstudenten Alice berätta om varför hon swishade en deposition trots att hon inte fick se lägenheten eller träffa mannen. Foto: SVT

Bostadsbedragare lurade studenter i Umeå – Alice drabbades: ”Desperat”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen lurade systematiskt flera studenter i Umeå – och fick dem att betala förskottshyra till en lägenhet de aldrig fick. Totalt kom mannen över 77 000 kronor. En av dem som drabbades var Alice.

– Jag skulle börja plugga om två veckor och hade ingen bostad. Jag blev desperat och tog risker, säger Alice.

Alice, som blivit antagen till en utbildning vid Umeå universitet, letade boende i staden sommaren 2022. Via Facebook kom hon i kontakt med en man i 20-årsåldern som ville hyra ut sin lägenhet.

Mannen skickade bilder på lägenheten till Alice. Hon kollade upp mannens personuppgifter och hon fick även höra av flera bekanta att mannen var den han utgav sig för att vara.

Några dagar senare berättade mannen för Alice att en annan person stod före i kön och skulle betala depositionen. Då erbjöd Alice att betala en större deposition – 6 000 i stället för 5 000 kronor – för att gå före.

Mannen slutar svara

20-åringen berättade att Alice fick hyra lägenheten och hon skrev under hyreskontraktet. När Alice ville stämma träff med mannen för att få nycklarna svarade mannen att han inte fått referenser.

Efter att Alice skickade referenser slutade mannen att svara på hennes meddelanden.

– Jag får senare ett samtal från polisen som har sett att jag swishat mannen. Då inser jag snabbt att jag har blivit lurad, säger hon.

Skyller på spelmissbruk

Sammanlagt lurade gärningsmannen till sig 77 000 kronor från sex olika personer. Han dömdes för sex fall av bedrägeri mot sitt nekande vid Umeå tingsrätt. Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Han ska även betala skadestånd på de 77 000 kronorna inklusive ränta som han lurat Alice och de andra personerna på.

Bevisningen består av förhör, hyreskontrakt, Swish-uppgifter samt kontoutdrag.

Mannen har skyllt bedrägerierna på sitt spelberoende och hävdat att han spelat bort pengarna han kom över. ”Det är ett missbruk, det är det som är orsaken till att det blev som det blev”, säger han i förhör.

Alice vill vara anonym och heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.