Åklagaren yrkar på ett år och fyra månaders fängelse. Foto: TT

36-årig man våldtog barn – straffet består

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig Lyckselebo fälldes i tingsrätten i juli för våldtäkt mot barn. Mannen överklagade domen på två års fängelse till hovrätten. Men hovrätten fastslår nu domen.

Det var under natten mellan 7 och 8 augusti 2015 som brottet begicks i ett tält på en camping utanför Botsmark.

Flickan var 14 år vid tillfället och har i förhör berättat att hon först tyckte att samlaget var skönt men sedan ångrade sig:

”Först tyckte hon att det var skönt, men efter ett tag kändes det inte rätt; han var ju 36 år och hon tyckte inte att det var lika skönt längre utan det började göra ont. Det var när han började ”penetrera” henne och ”tryckte in fingrar vaginalt”. Ingen av dem sa någonting. Hon låg som bara stilla eftersom hon var livrädd”.

Mannen dömdes till två års fängelse och 115 000 kronor i skadestånd till flickan. Han överklagade domen till hovrätten, som nu fastställer domen.

Så här skriver rätten:

”Enligt hovrättens mening har målsägandens berättelse gett ett trovärdigt och tillförlitligt intryck. Den har fått starkt stöd av vittnesuppgifterna. Även den tekniska bevisningen stödjer att ett vaginalt samlag kan ha förekommit”.

”Sammantaget anser hovrätten att det är ställt utom rimligt tvivel att händelsen gått till på det sätt som målsäganden berättat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.