Förundersökningsledare Mats Bruhn. Foto: TT/SVT

63-årige rånoffret körde på sin rånare

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som blev rånad i Umeå imorse satte själv efter gärningsmannen. Efter en kortare biljakt på Ersboda sprang mannen i famnen på en polispatrull som tack vare ett rådigt agerande av målsäganden kunde gripa rånaren.

En 63-årig man rånades på Östra Ersboda i Umeå imorse av en 23-åring som med kniv hotade mannen och tog hans plånbok när han skulle kliva in i sin bil. Efter det fullbordade rånet agerade mannen rådigt och sansat, det uppger Mats Bruhn, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

– Målsägaren blir chockad över detta. Han känner inte alls igen gärningsmannen, men gör skarpsynta iakttagelser om hans utseende. Gärningsmannen försvinner snabbt från platsen, och målsägaren kontaktar omedelbart polisen, säger Bruhn.

Kör efter den flyende rånaren

63-åringen sätter sig efter att ha larmat polisen i sin bil och börjar då söka efter rånaren som tagit till flykten.

Ett flertal polispatruller åker till Ersboda. Samtidigt bär 63-åringens tjuvjakt frukt. Mannen får syn på rånaren och kör mot honom för att ta tillbaka sin stulna plånbok.

Läs också: Rånaren misstänks för fler brott

Mannen anträffar rånaren en bit från Spanngränd där rånet skedde. I samband med att han närmar sig rånaren kör mannen på honom, som faller omkull.

– Hastigheten var inte alls hög. Gärningsmannen flyr igen från platsen, och när han flyr springer han rakt i famnen på en polispatrull som kommit fram till Ersboda. Eftersom vi hade signalement så grips nu gärningsmannen, berättar Mats Bruhn.

Beslagtar mannens skor

När gärningsmannen gripits av polisen tas bland annat hans skor i beslag eftersom skoavtryck finns vid brottsplatsen och där rånaren blivit påkörd av 63-åringen. På sig har rånaren också plånboken som har exakt samma summa som den rånade mannen uppgett han haft.

– Summan är över 1.000 kronor, men under 2.000 kronor, säger Mats Bruhn.

När mannen greps uppträdde han förvirrat och polisen misstänker att han var påverkad av bland annat narkotika.

”Inga misstankar mot mannen”

Den 63-årige mannen, som själv tog upp jakten på sin rånare, är inte misstänkt för något brott efter att han kört på rånaren i väldigt låg hastighet.

– Vi har inga misstankar alls mot målsägaren. Han har agerat inom ramen för adekvat agerande i förhållande till situationen han varit i. Det är en mycket chockartad upplevelse att utsättas för detta, så han har på inget sätt agerat felaktigt, säger Mats Bruhn.

Polisen söker fortfarande efter kniven som använts som tillhygge under rånet och gör just nu en husrannsakan för att hitta vapnet.

23-åringen är på sannolika skäl misstänkt för rån och kommer höras under dagen när han nyktrat till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.