Foto: SVT.

Fjärrstyrda flygtorn lär dröja

Uppdaterad
Publicerad

Ännu finns ingen ansökan hos Transportstyrelsen för fjärrstyrning av Umeå flygplats. Först efter att tillståndsmyndigheten sagt ja kan en flygplats få lov att fjärrstyras.

Enligt chefen för sektionen för flygplatstrafiktjänster kommer det inte automatiskt att bli tillåtet med fjärrstyrt flygtorn på en flygplats för att en annan får tillstånd.

– Vi är beroende av det underlag som kommer in och gör en unik bedömning för varje flygplats, säger Ann-Sofi Lorefält vid Transportstyrelsen.

Fjärrstyrda flygtorn

Varje torn måste ses över

Beredningen för det tillstånd som getts för fjärrstyrning för Örnsköldsviks flygplats, som styrs från Sundsvall, tog tre år.

– Det är viktig att understryka att vi inte har godkänt ett system utan att varje torn måste ses över ur säkerhetssynpunkt, säger hon.

LÄS MER: Försvarsmakten tvekar om fjärrstyrda torn

Ann-Sofi Lorefält kan inte uttala sig om den tidsplan som tidigare nämnts av Luftfartsverket att man vill ha infört fjärrstyrda torn på ett flertal platser i Sverige före hösten 2019.

Som SVT Nyheter Västerbotten tidigare berättat kan hela projektet äventyras vid förseningar då finansieringen för EU-medel som har en tidsram måste hållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrda flygtorn

Mer i ämnet