Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ju katastrof” säger Christoffer Hälldal från TYA om nedläggningen av transportprogrammet – hör också kommunalråd Andreas Eliasson (S) och Anders Persson (C) Foto: Ante Fahlén

Lastbilsprotest i Vilhelmina mot nedläggning av transportprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen körde en kortege genom Vilhelmina och 400 personer manifesterade mot nedläggningen av transportinriktningen på fordonsprogrammet i kommunen. Förhoppningen är att påverka politikernas beslut.

– Jag tycker det kom upp bra synpunkter och frågor från branschen och publiken, säger Anders Persson (C), styrelseordförande i SLG.

Södra Lapplands Gymnasieförbund (SLG) beslöt i slutet av april att lägga ned transportinriktningen på fordonsprogrammet på Malgomajskolan i Vilhelmina.

Förbundet menar att anledningen till beslutet är besparingar som behöver göras inom gymnasieskolan för att kunna skapa en budget i balans. De menar även att transportinriktningen har stora investeringsbehov de närmaste åren.

– Även om inriktningen är populär så är det den i särklass dyraste utbildning vi har, särskilt då fastighetskostnader och kostnader kopplat till fordon, reservdelar och drivmedel har ökat markant de senaste åren, sade Anders Persson (C), till SVT tidigare.

Underskott på utbildningsplatser

Transportbranschen har ett skriande behov av personal. En undersökning från förra året visar att 31 procent av transportföretagen i Västerbotten haft problem med att rekrytera lastbilschaufförer.

Under söndagen arrangerades en manifestation och en lastbilskortege för att behålla utbildningen på orten.

– Det är ju katastrof. Vi har ett underskott på utbildningsplatser redan som det är idag, säger Christoffer Hälldal, regional projektledare på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.