Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla i hela klassen blev ledsna och arga” – hör Frida Persson som är elev på Transportprogrammet om beslutet. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Manifesterar mot nedläggning av transportutbildning i Vilhelmina: ”Finns lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningen av transportutbildningen på Malgomajskolan i Vilhelmina väcker kritik och oro. På söndag hålls en stor manifestation med lastbilar i centrala Vilhelmina – med hopp om att påverka politikernas beslut.

– Vi måste sluta att lägga ned, särskilt när det finns andra lösningar, säger initiativtagaren Kenneth Andersson.

Södra Lapplands Gymnasieförbund (SGY) beslöt i slutet av april att lägga ned transportinriktningen på fordonsprogrammet i Vilhelmina.

Förbundet menar att anledningen till beslutet är besparingar som behöver göras inom gymnasieskolan för att kunna skapa en budget i balans. De menar även att transportinriktningen har stora investeringsbehov de närmaste åren.

– Även om inriktningen är populär så är det den i särklass dyraste utbildning vi har, särskilt då fastighetskostnader och kostnader kopplat till fordon, reservdelar och drivmedel har ökat markant de senaste åren, säger Anders Persson (C), styrelseordförande i styrelsen för SGY.

Stort behov av lastbilschaufförer

Transportbranschen har ett skriande behov av personal. En undersökning från förra året visar att 31 procent av transportföretagen i Västerbotten haft problem med att rekrytera lastbilschaufförer. Nu ser man med oro på nedläggningen i Vilhelmina.

– Vi ser det som en katastrof för branschen. Det pensioneras idag fler chaufförer än det utbildas, säger Mikael Ledström, chef vid Inlandsfrakt i Åsele.

Anordnar manifestation: ”Kan inte bara lägga ner”

Vilhelminabon och eldsjälen Kenneth Andersson bestämde sig snabbt efter nedläggningsbeslutet att anordna en manifestation med hopp om att behålla utbildningen på orten.

– Vi måste hitta lösningar, vi kan inte bara lägga ned när det finns alternativ, säger han.

Han räknar med att ett 50-tal lastbilar kommer att delta i en kortege i samband med manifestationen som även kommer innehålla debatt med lokala politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.