Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När pengapåsen inte räcker till – så måste man våga prata om det här” – hör Anders Persson (C), ordförande i Södra Lapplands gymnasieförbund, om nedläggningshoten. Foto: Berno Jonsson/SVT

Ekonomisk kris hotar Tärnaby skidgymnasium och transportutbildning i Vilhelmina

Publicerad

Lägg ner Tärnaby skidgymnasium och fordons och transportprogrammet vid Malgomajskolan i Vilhelmina. Det föreslår Södra Lapplands Gymnasieförbund – som har ekonomisk kris.

– Vi kommer inte att kunna hålla vår budget i år och då måste vi se över vilka verksamheter vi kan spara på, säger Anders Persson (C) som är ordförande i Södra Lapplands gymnasieförbund.

Det är Storumans och Vilhelminas kommuner som är ägare av Södra Lapplands Gymnasieförbund och som står för ekonomin.

Kommunerna ska säga sitt

Innan olika beslut tas om förändringar i verksamheten ska kommunerna yttra sig men själva beslutet om nedläggning tas av direktionen i Gymnasieförbundet.

– Kommunstyrelsen i Storuman rekommenderar ingen nedläggning ännu innan vi inom Gymnasieförbundet har jobbat fram en långsiktig budget som vi kan visa på, säger Anders Persson och fortsätter:

– En av de sparåtgärder som kommer upp är just Tärnaby skidgymnasium eftersom de flesta eleverna kommer från andra orter än Storuman och Vilhelmina och att det på vissa sätt är en elitutbildning där det krävs egna stora ekonomiska insatser, säger Anders Persson.

”Effektiva sparåtgärder”

Nu hoppas Södra Lapplands Gymnasieförbund få till en långsiktig budget senast till sommaren 2024 som ändå gör att alla utbildningar ska få vara kvar.

– Det är förstås vårt mål även om vi har föreslagit att de mest effektiva sparåtgärderna är att lägga ner Tärnaby skidgymnasium och transportprogrammet vid Malgomajskolan, säger Anders Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.