Hör Anders Persson (C) om situationen med Alpina gymnasiet i Storuman. Foto: SVT

Alpina gymnasiet i Tärnaby hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Fritids-kultur och utbildningsnämnden i Storuman ska spara 2.7 miljoner kronor. Bland annat granskas Alpina gymnasiet och Skidakademin i Tärnaby.

Än så länge finns inget konkret förslag, men flera skolverksamheter ses över när Storuman vill få bättre koll på sin ekonomi och en av de verksamheter som granskas är alltså Alpina gymnasiet.

– Inget beslut är fattat och man tittar över flera verksamheter för att se var man kan spara utan att försämra kvalitén. Kommunen har lagstadgar kring undervisning som gäller för grundskolan. Alpina gymnasiet och akademin ligger utanför den lagstadgan så det är två saker som vi tittar på, säger Anders Persson (C), ordförande i fritids-, kultur- och utbildningsnämnden i Storumans kommun.

”Bra att man gör en kartläggning”

Om man skulle välja att lägga ner Alpina gymnasiet beräknas man spara drygt tre miljoner kronor. Det är ungefär en lärare och tre tränare som är berörda av sparkravet och ett 30-tal elever som går på gymnasiet och akademin i Tärnaby.

– Det är bra att man gör en kartläggning och ser över var pengarna går. Vi kommer att kunna spara pengar, men jag hoppar att det inte blir en nedläggning, säger Birke Weidringer Fahlqvist, rektor på Tärnaby Alpina gymnasium.

Tidigare visades en bild av Tärnaby skidhem i videoklippet. De har ingenting med utredningen att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.