Nämnderna i Storumans kommun jobbar just nu med att ta fram sparförslag för att behålla en god ekonomi. Foto: SVT

Storumans ekonomi: kommunen letar besparingar

Publicerad

Nämnderna i Storumans kommun jobbar just nu med att ta fram sparförslag för att behålla en god ekonomi. Detta trots beräknat överskott både i år och nästa år. Bland annat utreds en minskning av gruppbostäder och nedläggning av skidutbildningar.

Storumans kommun räknar med ett överskott på 500 000 kronor i år. Enligt kommunens koncernchef behövs anpassningar och minskade kostnader för att behålla en ekonomi i balans.

– Det rör sig om att minska kostnaderna med mellan fyra och åtta miljoner. Vi tittar fram till år 2023 och börjar med det här nu när vi har ett överskott, säger Peter Persson, koncernchef vid Storumans kommun.

Nämnderna och verksamheterna inom kommunen har fått i uppdrag att se över var man kan spara in pengar. Hittills utreds bland annat om eleverna i årskurs 4-6 på Gunnarns skola tillsammans med samma årskullar på Stensele skola ska flyttas till Centralskolan.

– Det innebär ingen skolnedläggning utan förskolan och årskurs 1-3 kommer i så fall vara orört, säger Peter Persson.

En gruppbostad kan försvinna

Ett annat förslag är att minska antalet gruppbostäder från tre till två. Det skulle dock inte innebära att antalet platser blir färre utan Peter Persson menar att samma antal platser får plats på två boenden. Även det särskilda boendet Sibyllagården är under utredning.

– Det handlar i så fall om en nedläggning på lång sikt, år 2023. Det har dock inte pekats ut någon ny plats eller om man ska bygga ut ett befintligt boende eller så.

Utöver detta hotas även de två skidutbildningar som finns i kommunen av nedläggning – Tärnaby Alpina Gymnasium samt skidakademin.

– Allt det här är inte sparförslag än utan det utreds fortfarande. Nästa steg är att det tas upp i respektive nämnd och min bedömning är att det sker i november, säger koncernchefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.