Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör regionrådet och oppositionsrådet om läget. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Regionen går mot underskott på en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har fortsatt stora ekonomiska problem. Prognosen pekar på ett underskott på 545 miljoner kronor vid årets slut. En bred majoritet menar nu att det är viktigt att sjösätta de sparplaner som finns.

Under året har Region Västerbotten haft som mål att bland annat minska personalkostnaderna, både när det gäller anställda och inhyrd personal. Men hittills har man inte nått de ekonomiska målen. Prognosen pekar på ett underskott på 545 miljoner kronor vid årets slut, pengar som ska vara återbetalda inom tre år.

– Jag är djupt bekymrad, vi ser inget som tyder på att det här håller på att vända, varken i år eller nästa år, säger Nicklas Sandström (M)

”Ökning av anställda håller inte i längden”

I Regionstyrelsen finns stor enighet över blockgränserna om att något måste göras åt ekonomin. Det handlar framförallt om att sjösätta vad man kallar ”Kents plan”, alltså regiondirektör Kent Ehliassons förslag om hur man ska spara 500 miljoner kronor under de kommande tre åren.

– Vi har en utveckling i vården som är snabbare än vad vi har kunnat tillskjuta medel till, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Tidigare har det pratats om att drygt 160 tjänster ska bort inom regionen. Exakt hur många det blir i slutändan kan inget av regionråden svara på.

– Vi vet helt enkelt inte i dagsläget, men ökningen av antalet anställda vi haft de senaste åren håller inte i längden, säger Olofsson (S).

Hör regionrådet och oppositionsrådet om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer