Foto: TT

Regionen tvingas betala 5,5 miljoner för otillåten direktupphandling

Publicerad

Region Västernorrland ska tillsammans med övriga regioner i norr betala en upphandlingsskadeavgift för att man inte följt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Det är förvaltningsrätten i Umeå som beslutat om avgiften. Bakgrunden är att regionerna i norr, Jämtland, Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland sedan 2012 gemensamt upphandlar bemanningstjänster.

När det var dags för nytt gemensamt ramavtal under 2016 drog det ut på tiden. Region Västernorrland gjorde då egna direktupphandlingar som inte föregåtts av annonsering enligt LOU. Därför ska regionen nu betala 5,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

”Nödvändigt för liv och hälsa”

– Att inte följa upphandlingsregler är självklart allvarligt. Vi anser dock att direktupphandlingarna av specialistläkare under 2017 var nödvändiga för att upprätthålla en patientsäker hälso- och sjukvård. Vår bedömning är att invånarnas liv och hälsa skulle kunna ha äventyrats om inte direktupphandlingarna genomfördes, säger ekonomidirektör Lars Halén på regionens hemsida.

Det sammanlagda värdet av direktupphandlingarna av läkartjänster under 2017 i de fyra regionerna uppgick till 778 miljoner kronor. Totalt ska nu regionerna tillsammans betala 17,2 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, varav Region Västernorrland får betala 5,5 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer