Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Förödande i en by som förknippas med slalom” Foto: Jan Färingö, SVT

Oro i Tärnaby när skidgymnasiet och skidakademin hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det väcks oro i Tärnaby efter att skidakademin och det alpina gymnasiet hamnat ett steg närmare nedläggning. Inget är klubbat förrän fullmäktige sagt sitt, men nästan alla SVT pratat med är överens om att en nedläggning av skidprogrammen skulle få stora konsekvenser.

– Hela samhället här bygger ju på skidåkning. Det blir negativt för hela byn, säger Andreas Barth som just nu pluggar på Tärnaby skidakademi, som är en kombination av högskolestudier och alpin träning på elitnivå.

Det var under tisdagen som kommunstyrelsens arbetsutskott i Storuman beslutade att ta planerna vidare på en avveckling av de bägge kommunala elitsatsande skidutbildningarna.

Finns fler alpina utbildningar

Det finns fler alpina utbildningar på orten, bland annat Storumans folkhögskolas skidutbildning som fortsätter sin verksamhet som vanligt.

Men om de kommunala utbildningarna försvinner finns ändå en oro för att de andra ska påverkas, säger Jessica Fjällryd som är tränare på folkhögskolan Tärnaby skidhem.

– Vi är ju flera som delar på kostnader för träning och möjligheter att utnyttja backen, så det är klart att det kan påverka, säger hon.

I klippet hör du fler röster om de hotade utbildningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer