Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart en nedläggning kommer påverka Tärnaby” – hör kommunalrådet Tomas Mörtsell Foto: Jan Färingö, SVT

Alpina gymnasiet och skidakademin i Tärnaby närmare nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Skidakademin och det alpina gymnasiet i Tärnaby är ett steg närmare att läggas ner. Det står klart efter att kommunstyrelsens arbetsutskott röstat för att ta planerna på en avveckling vidare för beslut i kommunstyrelsen.

Frågan om nedläggning handlar förstås om pengar. Pengar som behövs för att klara av en ökande kull av elever i grundskola och förskola, enligt Fritids-, kultur- och utbildningsnämnden. 

Vid dagens sammanträde beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att gå vidare med förslaget att avveckla.

– Vi gick på nämndens förslag och det innebär att om fullmäktige så beslutar så blir det en avveckling. Men vi var inte helt eniga, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storumans kommun.

”Underlaget dåligt”

Liberalernas ledamot reserverade sig mot skidakademins avveckling och gällande det alpina gymnasiet reserverade sig både Moderaterna och Liberalerna.

– Jag tycker att underlaget var dåligt, det stod till exempel att nedläggningen av gymnasiet skulle innebära en besparing på drygt två miljoner, men det stod inte var siffrorna kom ifrån eller hur de räknat, säger Ulf Vidman (M).

Avgörs i fullmäktige

Att behålla skidgymnasiet kan ge vinster på andra håll, anser Vidman.

– Jag tycker att man ska räkna på vad skidgymnasiet betyder för samhället Tärnaby.

Nu går förslaget i första hand vidare till kommunstyrelsen 4 februari. I slutändan kommer frågan att avgöras i kommunfullmäktige.

Vid gymnasiet går idag enbart elever som är folkbokförda i andra delar av Sverige. Storuman får en slags ersättning av deras hemkommuner, men enligt kommunen täcker den inte kostnaden för att driva verksamheten vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer